Румъния предоставя военни бази за обучение на украински пилоти на F-16

Ще ги обучават военни експерти от Великобритания

Военни експерти от Великобритания ще дойдат през следващата година, за да обучават украинци в румънските бази, заяви британският посланик в Букурещ Андрю Нобъл , по време на пресконференция, организирана в края на мандата му, съобщава „Аджерпрес“.

"Работим в тясно сътрудничество по отношение на съвместния анализ на ситуацията в Украйна, на място. Военни експерти от Великобритания ще дойдат през следващата година, за да обучават украинци, в румънските бази. Смятам, че до известна степен това е високо доказателство за дипломатическо сътрудничество." - заяви дипломатът.

Той припомни, че румънското правителство вече е одобрило правната рамка за обучение на украински пилоти на самолети F-16 в Румъния.

"Това е различен тип специализация за украинските въоръжени сили, която се провеждаше предимно във Великобритания. Но в рамките на тристранната дискусия Румъния-Украйна-Великобритания стана ясно, че за украинците е по-лесно това да се случи по-близо до тяхната страна. И услугата на Румъния към Украйна, за да защити общите ни ценности и демокрацията ни, беше да осигури място за тези обучения. Не искам да давам конкретни подробности, но се надявам да започнем през първата половина на бъдещата година." - добави Андрю Нобъл.

Той заяви, че Румъния разполага с "много ефективна дипломатическа система".

"За мен беше огромно удоволствие да работя с румънското министерство на външните работи и с хора от правителството, разглеждайки някои от най-трудните и чувствителни актуални теми в дипломатическата област", свидетелства британският посланик. /БГНЕС