Румъния ще изясни двустранно с Нидерландия приемането си в Шенген

То вече е обсъдено в Брюксел

Николае Чука

Николае Чука

Румъния ще изясни в двустранен формат с Нидерландия различните аспекти, които са необходими, за да убеди управляващите страната, че наистина е изпълнила условията за приемане в Шенген, заяви румънският министър-председател Николае Чука.

„Румъния ще изясни двустранно с Нидерландия аспектите, които са необходими, за да може да ги убеди, че наистина изпълнява условията за приемане в Шенгенското пространство“, заяви премиерът.

Той добави, че е обсъдил присъединяването на Румъния към Шенген на срещи с европейски официални лица в Брюксел.

"Обсъдихме темата за Шенген, която в момента се анализира на ниво специализирани комисии. Възползвахме се от констатациите на комисията за проверка, която извърши дейността си от 10 до 12 октомври, констатации, които бяха положителни“, заяви Чука в началото на правителствено заседания, цитиран от Аджерпрес.

Чука добави, че Румъния ще продължи да проявява „същата откритост“ и ще продължава да поддържа отворен диалог на ниво специалисти и ръководство на съответните министерства.

Румънският министър-председател заяви, че цели да се поставят на масата прозрачно всички данни, които са необходими за премахването на всяко съмнение относно изпълнените изисквания от страна на Румъния.

По-рано през този месец нидерландският парламент прие резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

Европейският парламент, от друга страна, прие с голямо мнозинство предложение за резолюция, с която призовава държавите-членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно пътуване без забавяне. /БГНЕС