Румъния ще подкрепи създаването на специален трибунал за престъпленията на Русия в Украйна

Богдан Ауреску

Богдан Ауреску

Румъния ще подкрепи създаването на специален трибунал, който да анализира "престъплението на агресията в Украйна", съобщи днес министърът на външните работи Богдан Ауреску, цитиран от Аджерпрес. "Ще продължим да участваме в безпрецедентното колективно усилие да се въздаде справедливост на жертвите на най-тежките престъпления, извършени в Украйна. Отговорните за тях трябва да платят, а нашите колективни усилия трябва да бъдат ефективни в тази област, защото Украйна иска справедливостта, която заслужава", заяви ръководителят на румънската дипломация.

Той присъства днес на представянето на изданието на английски език на книгата на Аурора Чука "Веспасиан В. Пела и идеалът за мир чрез право", посветена на известния румънски юрист, дипломат и учен Веспасиан Пела (1897-1952). Ауреску говори и за дискусиите в рамките на неотдавнашното Общо събрание на ООН.

"Посланието на Румъния беше възможно най-ясно и в съответствие с визията на Веспасиан Пела - да се уверим, че е въздадена справедливост и че виновните са подведени под отговорност. Не можем да позволим основаващото се правила международно право да бъде подкопано", посочи Ауреску. Същевременно той подчерта, че "подвеждането под отговорност е от ключово значение, когато говорим за събитията в Украйна и за това, което се случва на украинците". Ауреску отново потвърди, че "Румъния е силен поддръжник на усилията за идентифициране на лицата, отговорни за всички тежки престъпления, извършени в Украйна". Министърът на външните работи отбеляза актуалността на визията на Веспасиан Пела, когото описа като "пионер и основател на международното наказателно право" и добави, че създаването на Международния съд през 20202 г. може да бъде смятано за "пряк резултат от неуморната дейност" на румънския юрист. "В тези трудни и сложни времена, белязани от бруталната, непровокирана, неоправдана и незаконна война на Русия срещу Украйна, значението на международното право, на международната правова държава, на инструментите на международното право става по-очевидно от всякога. Международното право е от решаващо значение", каза Богдан Ауреску.