Румънският премиер предложи на Австрия да обмисли да излезе от Шенген

ЕНП да изключи австрийския канцлер - може да е повлиян от Путин

Румънският премиер Марчел Чолаку отправи серия критики към австрийския канцлер Карл Нехамер заради съпротивата му срещу членството на Румъния в Шенген, предаде Дарик с позоваване на агенция Аджерпрес.

В ефира на телевизия Антена 3 СиЕнЕн (Antena 3 CNN) Чолаку каза, че Румъния трябва да изиграе докрай шансовете си за присъединяване към Шенгенското пространство, като в тази връзка предложи, ако австрийският канцлер Карл Нехамер запази позицията си против присъединяване на Румъния, Австрия да обмисли възможността да напусне Шенген, съобщава  Аджерпрес.

В коментар на шансовете на страната за присъединяване към Шенгенското пространство румънският премиер отново заяви, че съпротивата на австрийския канцлер е неоснователна. „Не Австрия и не австрийците, а канцлерът Нехамер даде много ясно да се разбере, че не е съгласен, без никакво основание“, заяви Марчел Чолаку.

Той припомни, че на неотдавнашната среща на европейските социалисти в Малага, Испания, е била приета резолюция в подкрепа на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Чолаку подчерта, че всички лидери социалдемократи, без изключение, подкрепят незабавното присъединяване на Румъния и България. 

Румънският премиер сподели, че е получил уверения от премиера на Испания Педро Санчес, чиято страна председателства в момента Европейския съвет, както и от германския канцлер Олаф Шолц, че ще направят всичко, което зависи от тях, по въпроса за присъединяването на Румъния и България.

Чолаку коментира и резолюция на Европейската народна партия (ЕНП) във връзка с присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, като посочи, че ЕНП също е призовала австрийския канцлер да промени позицията си. 

Според румънския премиер обаче „това е твърде малко“. Той коментира, че политическото семейство на ЕНП би трябвало да изключи австрийския канцлер, след като не е съгласен с мнозинството в ЕНП. Чолаку даде пример с премиера на Словакия, който е бил изключен от семейството на европейските социалисти и демократи, след като е направил изявления в подкрепа на руския президент Владимир Путин. 

По думите на Чолаку австрийската страна е преминала червена линия по въпроса за Шенген.

„Разбирам добрите намерения, но преминахме червена линия, вече не говорим за добри намерения. (…) На първо място, това е унижение за всички румънци – и в страната, и извън нея. Това е несправедливост. (…) Аз знам, че Румъния заслужава да бъде в Шенгенското пространство (…)“, заяви Чолаку.

Коментирайки съпротивата на австрийския канцлер, румънският премиер намекна, че това може да се дължи на влияние отвън, и по-конкретно на руския президент Владимир Путин.

„Господине, не си с нас, казва ти го Комисията, казва ти го Съветът, казва ти го Европейският парламент, казва ти го твоето европейско семейство, цяла Европа казва, че мястото на Румъния е в Шенгенското пространство, а ти казваш „не“. Означава, че някой друг те направлява. Господине, ако те направлява Путин, защото продължаваш да внасяш газ от Русия, напусни нашето семейство. Тръгни си ти от Шенген.“ - каза Марчел Чолаку, цитиран от Аджерпрес.