Румънският президент: Докато се борим с пандемията, социалдемократите гласят подарък за Унгария

Клаус Йоханис

Клаус Йоханис

"Докато се борим с пандемията, опозиционната социалдемократическа партия се бори да даде Трансилвания на Унгария", заяви румънският президент Клаус Йоханис на неотдавнашна пресконференция.

Това предизвика реакция от министъра на външните работи на Унгария - описвайки изявлението като "подстрекателство към омраза".

Всичко започна, когато проект за законопроект, предоставящ автономия на Шеклерланд, част от румънския регион Трансилвания, лесно премина в Долната камара на румънския парламент, след като получи мълчаливо одобрение, когато изтече крайният срок за разискване. Законопроектът се придвижи след това към Сената на Румъния, където в четвъртък (29 април) бе гласуван. Горната камара имаше окончателно решение в това отношение.

Но това не беше краят, тъй като мълчаливото одобрение на Долната камара доведе до игра на нерви по спорния въпрос между управляващата Либерална партия и опозиционната Социалдемократическа партия - която е председател на Долната камара и мнозинство.

Шеклерланд, преди част от Унгария, включва голяма част от етническите унгарци, живеещи в Румъния. През последните три десетилетия хората от региона се стремят да получат автономия от Букурещ чрез няколко неуспешни законодателни предложения.

Румънският президент обвинява Социалдемократическата партия (СДП), че помага на унгарците. Той дори предполага, че лидерът на СДП има тайна сделка с унгарския премиер Виктор Орбан.

Това се превърна в дипломатически спор, след като унгарският министър на външните работи заяви, че президентът Йоханис разпалва омраза между двете страни и изиска повече уважение към етническите унгарци, живеещи в Румъния. Но министърът на външните работи на Румъния от своя страна продължи настъплението, заявявайки, че унгарските официални забележки са "провокативни и неадекватни".

"Румъния спазва своите отговорности към гражданите си, независимо от техния етнически произход, и настоява за сдържаност по време на епидемията", съобщи пресслужбата на румънското Министерство на външните работи пред И Ю Обзървър.
Някои политически привърженици обаче смятат, че избухването на румънския президент е предизборно усилие за спечелване на националистически гласове и за отклоняване на вниманието от властите, борещи се с епидемията от коронавирус.

Йоханис, етнически германец от Трансилвания, по-рано беше атакуван от представители на социалдемократите заради етническата си принадлежност, наричащи го нацист и намеквайки за тайни връзки с германския канцлер Ангела Меркел.

„Той просто намери възможността да отвърне на удара и да използва законодателната грешка на СДП“ е обяснението за коментарите на президента.

Румъния счита автономията на Шеклерланд за противоконституционна и заплаха за нейния собствен суверенитет.

Трианонски договор

Трансилвания, част от която е Шеклерланд, е предоставена на Румъния вследствие на Трианонския договор и поражението на Унгария в Първата световна война.
Призивите за автономия на Шеклерланд бяха ръководени от Демократичния алианс на унгарците в Румъния, който засипа етническите унгарски избиратели с предложения, отправени пред парламента, имащи малък шанс да бъдат взети насериозно.

От 2010 г. подписването на договора официално се отбелязва в Унгария като „Ден на националната принадлежност“. След договора Унгария губи поне две трети от предишната си територия и две трети от жителите си. Много унгарци смятат Трианонския договор от 1920 г. за национална травма, предизвиквайки дълбоки емоции век по-късно.

Неотдавнашно проучване на Pew Research Center показва, че две трети от унгарците са съгласни, че части от съседни страни, включително Шеклерланд, трябва законно да принадлежат на тях, най-големият брой от всички страни членки на НАТО.

Проблемът е експлоатиран от двете страни, като напрежението между Унгария и Румъния редовно нараства. 1,2 милиона етнически унгарци, живеещи в Румъния, представляват най-голямата малцинствена група в страната.

Враждебността към договора, която призовава за възстановяване на загубените след Първата световна територия територии, е използвана за изборни печалби от Будапеща.

Унгарският премиер Орбан вече даде на етнически унгарци в Трансилвания и други бивши територии двойно гражданство, което им позволи да гласуват на изборите в Унгария. Увеличаването на националистическите му пълномощия е част от политическата стратегия на Орбан, като той пръсна десетки милиони евро в етническите унгарски общности на Трансилвания.

Букурещките официални служители също не са непознати с подхранването на националистическите страхове - те смятат, че това ще помогне да се привлекат избиратели и временно да се отвлече вниманието от вътрешните работи. (БГНЕС)