Румен Христов: Очакваме дясното квалифицирано мнозинство в София да ни подкрепи за демонтиране на Паметника на съветската армия

Председателят на СДС Румен Христов заяви пред БНТ, че "пазарлъци" за места в общинското управление след местните избори предварително не е имало. 

"Ние с ясно съзнание, осъзната необходимост от подкрепа се ориентирахме към г-жа Фандъкова. 
Разбира се, че ще търсим допирни точки в управлението на общината, ще се срещнем в близките дни, но не това е била целта на нашата подкрепа. Целта ни беше София да си остане дясна", подчерта председателят на СДС. 

Той заяви, че на местните избори са подкрепили кмета на София Йорданка Фандъкова с около 25 000 гласа. Освен това в страната СДС има 193 общински съветника, двама избрани кметове, които оглавяват областни градове - Видин и Монтана. 

Председателят на СДС говори и за отношенията между десните партии у нас. 

"Изключително сме разочаровани от Демократична България. Считаме, че това не са десни формации. Посегнаха към бюлетината на политическия опонент. С ДСБ сме били заедно в СДС, после в коалиционни формации. Недопустимо е в източноевропейска страна, каквато е България, където имаме една нереформирана социалистическа партия, която е основен опонент на десницата, да получава подкрепа от т.нар. десни. По-скоро няма вече да ги наричам десни. Може би има не толкова идеологически различия между нас и ДСБ, колкото непостигане на съгласие. Още по време на кампанията за евроизбори не успяхме да го постигнем с тях. Те решиха, че са си самодостатъчни. Да, вкараха евродепутат, но ако бяхме заедно, резултатът щеше да бъде сигурно още по-добър. Но пък има едно друго обединение, макар и в рамкови споразумения, макар и в споразумение, което дава възможност да се постига договорка на места или да не се постига, защото ние на много места не постигнахме договорка с ПП "ГЕРБ" и това е нормално. Там пък виждаме друго обединение на база ЕНП", каза Христов и добави: "Трябва да има общи каузи, да се работят за интереса на българските граждани."

Ако съберем в София мандатите на десните и на тези, които се смятат за десни, значи ние имаме квалифицирано мнозинство и се надявам то да подкрепи идеята на СДС за демонтиране на Паметника на съветската армия. Това е едно от нещата, за които ние ще се борим.