Румен Христов: Очевидно само ПП и ДБ имат интерес, различен от националния

Румен Христов, снимка: БГНЕС

Румен Христов, снимка: БГНЕС

Само Продължаваме промяната и Демократична България очевидно имат интерес, различен от националния. Посредниците, чрез които купуваха руски газ, се опитаха да ни продадат резервирани терминали на десет пъти по-висока цена. Сега пак успяха да закупят такива терминали, и след като успяхме да осигурим доставки през Турция.

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в кулоарите на парламента, след като беше изслушан в рамките на традиоционния парламентарен контрол. 

Тази седмица "Булгаргаз" подписа споразумение за срок от 13 години, с което получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания "Боташ". Христов категорично отрече, че се доставя руски газ. 

"Танкерите ще се разтоварват в Турция и ще се транспортират по газопреносната мрежа в България. Досега използвахме ексклузивно гръцките терминали. Всички спекулации за нещо друго са абсолютно необосновани. Няма недостиг на газ, а на инфраструктура. Представете си магистрала, по която само една лента работи”, обясни Росен Христов.

Енергийният министър обяви, че предходното правителство е оставило след себе си хаос и служебният кабинет е бил принуден аварийно да търси газ месец за месец, в постоянно напрежение, без сигурност на доставките и цените. Росен Христов заяви, че в енергетиката нещата са дългосрочни и е нормално да се сключват договори за 10 години и повече. 

Той обяви, че търговете за доставчици на природен газ през 2023 г. са приключили. Общо 12 компании са участвали и доставките им са разпределени месец по месец. Съгласно условията няма руски участници, заяви Христов. 

"Работим изключително с европейски и американски компании и този газ ще бъде доставен в Турция. Доставчиците на втечнен газ си намаляват разходите, знаейки, че има къде да го разтоварим. Като имаме дългосрочно регистриран капацитет, можем да сключваме дългосрочни преговори", каза още той. 

Междувременно от ПП поискаха извънредно заседание на парламента във вторник, по време на което да изслушат Росен Христов. От групата на Кирил Петков и Асен Василев смятат, че служебният кабинет прави опит да се върнат доставките на газ от „Газпром“, този път през Турция.