Румен Христов: По-добре избори, отколкото нелогично коалиране

Причина за срива на правителствената коалиция са караниците между партньорите

Румен Христов

Румен Христов

„Продължаваме промяната" не може да разчита на гласове от депутатите на ГЕРБ и СДС за утвърждаване на ново свое правителство, каза лидерът на СДС Румен Христов пред Bulgaria On Air.

„Имаме решение в цялата парламентарна група ГЕРБ-СДС - ще участваме в гласуването, и то "против". Подходът е грешен. Дори и да се намерят 121 представители, изключително трудно ще съществува парламентът и правителството." – коментира той.

По думите му, в случая ситуацията е ясна - "когато искаш да управляваш, трябва да имаш мнозинство - когато другата част от парламента не иска да състави правителство, отиваш на нови избори".

"Съдбата на тези, които напускат политическите формации, с които са влезли в парламента, е ясна - съдба на хора, предали каузата, заради която са в НС", убеден е събеседникът.

Запитан дали е по-добре да има някакво правителство в този парламент или да се насочи страната към нови предсрочни парламентарни избори Христов посочи, че ако ГЕРБ-СДС, като втора политическа сила в този парламент, получи мандат, няма да го реализира.

Той добави, че след като не може да се състави правителство, е редно да се отиде на избори.

"Като партийни структури ние имаме полза те да управляват повече време, защото виждаме, че не могат да се справят, следователно ще получат по-голямо наказание на едни по-късни избори. От друга страна, ако това, което се случва в парламента, продължи, ще бъде лошо за България", смята лидерът на СДС.

Относно срива на управляващата доскоро коалиция, Христов заяви, че причината не е била в опозицията, а в караниците между партньорите.

"В момента виждаме едно нелогично коалиране на проруски формации с проевропейски. Добре е тези, които сме ориентирани към Европа, да търсим допирни точки. Ясно е, че с БСП няма да бъдем в едно управление. Аз критикувам сегашната коалиция главно заради участието на БСП", изтъкна гостът в студиото.

По темата за инфлацията у нас Христов изрази мнение, че е нужно сериозно правителство и сигурно мнозинство, за да бъде овладяна. А за това дали е възможна коалиция между другите партии и ГЕРБ-СДС, но без Борисов, той посочи: "Не е работа на лидери на други политически формации да обсъждат лидерите на евентуални свои партньори или опоненти."