Румен Христов: Проруска съпротива имаше през целия преход, и този път ще опита да ни попречи да премахнем паметника на Съветската армия

На 27-и февруари започваме борбата за преместването на комунистическия символ в музея на социализма

Румен Христов

Румен Христов

Освен ГЕРБ, се надявам идеята ни в Столична община да подкрепят и от „Демократична България“

СДС застава зад премахването на нацистите от списъка „доктор хонорис кауза“ в Алма Матер, казва пред Faktor.bg лидерът на СДС

Интервю на Васко Василев

- Г-н Христов, д-р Антон Койчев, който е лидер на столичната организация на СДС, заяви в предаването "Свободна зона" по ТВ Европа, че ще потърсите подкрепата на ГЕРБ за премахването на паметника на Съветската армия. Какви са политическите настроения, ще успее ли този път опитът за преместването на окупатора на България от центъра на София? 

- Идеята за преместването на паметника на Съветската армия е отдавнашна. Съюзът на демократичните сили винаги е подкрепял  едно такова начинание. Ние не смятаме, че паметникът трябва да бъде унищожаван, а преместен в музея за социалистическо изкуство. Там му е мястото, при останалите символи на социализма, а не в центъра на София.  Сега,  като се извисява в сърцето на столицата ни, паметникът на Съветската армия играе ролята на пропагандна скулптурна композиция, която се натрапва на всички софиянци, тъй като е на едно от най-централните и видни места в града.  

- Освен  от  ГЕРБ, очаквате ли подкрепа и от други общински съветници в столицата?

- Още преди местните избори в град София ние от Съюза на демократичните сили поехме ангажимент да поставим  в общинския съвет, чрез нашите съветници, въпроса за преместването на паметника на Съветската армия. На 27-и февруари СДС има Национален изпълнителен съвет („малкият“ управляващ орган на партията – б.р.). На него ще бъде поставен въпросът за преместването на паметника. Същевременно нашите общински съветници и председателят на столичната структура на СДС трябва да проведат разговори с коалиционните ни партньори от ПП ГЕРБ. Ние смятаме за пореден път да бъдем инициатори за постигане на съгласие в местния парламент по тази тема. Вие си спомняте, че имаше много дебати около съдбата на паметника „1300 години България“ пред Националния дворец на културата. Той се беше деформирал, с годините бяха изпопадали много плочи, и се получи една грозна картина в центъра на София. Аз не виждам неговото премахване да прави столицата ни по-малко красива. Напротив, от липсата му софиянци и гостите на града само спечелиха. За преместването на паметника на Съветската армия ще търсим подкрепа освен от ГЕРБ, и от другата партия, която претендира да е дясна – Демократична България и от техните съветници. Този път се надявам да се стигне до окончателно решение на въпроса.

- Как ще се преборите със съпротивата, която светкавично ще получите от страна БСП и на леви политици? 

- На практика съпротива имаше през целия преход – при премахването на чл. 1 от Българската конституция, при провеждането на реформите, при членството на България в Европейския съюз и в НАТО. Сега виждаме как всички проруски сили са активирани и бранят лева и са срещу влизане на страната ни в еврозоната, което е от изключително голямо значение за всички. В този смисъл, съпротива от страна на проруската част от българското население винаги е имало и ще има. Смятам обаче, че България вече е направила своя цивилизационен избор и мястото ѝ е в ЕС и евроатлантическите структури. Трябва да продължим в тази посока, а не да си мислим за едно недобро миналото, каквато беше съветската и последвалата я комунистическа окупация. 

- Но ще оставите комунистите без централно място за честване на 9-и септември? 

- Не можем да мислим за БСП. Социалистите ще намерят къде да празнуват и да отбелязват тази сакрална за тях дата 9-и септември. Както ние, от СДС , не пропускаме дати и места да сведем глави пред невинно загиналите и избити по времето на комунистическия режим, така и социалистите могат да си намерят. Ние се събираме на 1-и февруари пред „черната стена“ на НДК, на 21-и март, когато е поклонението пред каменоломната мина в Ловеч, на 16-и април, когато е атентатът в църквата „Св. София“, на 1-и юни на остров „Белене“ и на 23-и август, когато почитаме жертвите на всички тоталитарни режими. Така че и от БСП си имат дати, да си намерят места, но не и в центъра на столицата пред паметник на армия окупаторка. Немалка част от българските граждани в обществото ни все още носят в себе си русофилството, в което няма нищо лошо. Въпросът е те да спрат да го натрапват на останалите българи. Ако говорим за т.нар. рубладжии у нас, ще видим, че те пращат децата си да учат и ходят на екскурзии в западните страни, купуват си имоти там, като се възползват от всички блага, които са постигнали през годините, благодарение на ЕС, а същевременно говорят за евразийски съюз и за неприемане на еврото в страната ни. Не мога да разбера тези хора какво искат – да приемем рублата може би и да станем членове на „рубловата зона“? Тяхно право е, но нека да не спират проевропейското развитие на България. Страната ни се нуждае от по-задълбочена интеграция в европейските структури  и това е пътят, който е неотменим. 

- Ще бъде ли решен и въпросът със списъка на „докторите“ в Софийския университет, в който присъстват имената на много нацисти, СДС има ли готова позиция?

- Съюзът на демократичните сили винаги е заявявал, че осъжда всички човеконенавистни режими - както крайно левите комунистически, така и нацистите. Наследниците на жертвите на Холокоста получават подкрепата ни за искането им да се отнеме титлата „доктор хонорис кауза“ от знакови имена, свързани с нацизма. Инициативата не е наша, но категорично ще получи подкрепата ни.