Радев възхвалява спорния Антон Дончев, бил сред най-големите учители по родолюбие

Румен Радев

Румен Радев

Президентът Румен Радев поздрави акад. Антон Дончев по случай 90-годишнината на големия български писател.

„Възпитахте поколения читатели в уважение към красотата и силата на словото, в осъзната отговорност пред изстраданите примери и поуки в националната ни история“. Това пише държавният глава в поздравителния адрес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Румен Радев отбелязва, че с всепризнатия си литературен талант и просветителската мъдрост акад. Дончев се нарежда сред най-уважаваните съвременни творци и учители по родолюбие.

„От силата на пламъка, с който грее у всеки от нас българският дух на таланта, смелостта, патриотизма и единството, зависи времената за народа ни да не са никога разделни. Вярвам, че този пламък, който с творчеството си поддържате през десетилетията, ще продължава да свети ярко и за идните поколения“, заявява Румен Радев.

Едва ли Антон Дончев е награден само заради заслугите му, но и заради левите му убеждения и връзки с БСП, чрез които се е реализирал на литературното поприще. Писателят е популярен само с един роман - "Време разделно", а останалите му творби са слаби, нечетивни и почти неизвестни. А родолюбивите идеи на Дончев винаги са били свързвани с партията майка и Русия.

Има и други много известни и стойностни творци и личности на преклонна възраст, но Президентството никога няма да се сети за тях, заради непоколебимото им чувство за демокрация и идеала им за свободна от руските зависимости България.