Радев: Крим е руски! Герджиков: Не искам като Беларус да ни смятат за руска територия

Ректорът на Алма Матер призова президента да слезе от облаците, защото положението не е розово

Румен Радев и Анастас Герджиков

Румен Радев и Анастас Герджиков

Кандидатите за президент на втори тур проф. Анастас Герджиков и Румен излязоха на дебат в БНТ. Още в началото двамата се обединиха около тезата, че партиите трябва да направят редовно правителство. В рамките на час и половина двамата отговаряха по актуални въпроси свързани, както с вътрешната, така и с външната политика. Проф. Герджиков констатира, че действащият президент трябва да слезе от облаците и да стъпи на земята, тъй като не успял да овладее кризите в страната. Двамата коментираха и темата за Крим. Румен Радев отново повтори, че територията е руска, докато ректорът на Алма Матер бе категоричен, че тя трябва да се върне на Украйна. Държавният глава отново нападна професора, че е лице на "Магнитската мафия". Герджиков го попита защо 30 дена го обвинява в едно и също нещо и му приписва чужди грехове, вместо да признае грешките, които е допуснал. Двамата постигнаха съгласие около въпроса с членството на Северна Македония в ЕС. Те бяха категорични, че не трябва да се прави референдум по въпроса. 

"Кандидатирам се не защото имам нужда от този пост, аз имам кариера, а защото виждам страната в кризи и разединени, мисля, че мога да я обединя. Може да намерим пътят като чуем визията за бъдещето на България". Това каза проф. Анастас Герджиков. "Вярвам, че ще има стабилен кабинет. Най-спешното за България е да има работещ парламент и кабинет", каза още Герджиков. Той засегна темата със силовия министър на Радев: "Слезте от облаците, стъпете малко на земята, не са така розови нещата. Питайте хората какво виждат, какво прави полицията. Разходете се сред тях без свитата си. Вчера и днес е имало служители на ГДБОП и на МВР в Софийския университет, които са проверявали за купуване на гласове". Радев му отговори, че е стъпил на земята и хората му казвали как вече не били мачкани по време на обиколките му из страната. 

За конституцията на Радев

Ректорът на Алма Матер отново поиска Румен Радев да покаже какво предлага в проекта за конституция преди вота в неделя, а не след това. Той заподозря настоящият президент в опит да промени законите така, че да направи президентска република. "Трябва да обмислим дали въобще ни трябва промяна на конституцията. Ако има такава, трябва да се преценят най-важните неща. По-плашещото за мен е, че г-н Радев на няколко пъти спомена, че има готов проект. Явно конституцията не може да ви спре. Дали този проект изменя или променя Конституцията и променя парламентарния режим", коментира опонента на действащия президент. Герджиков посочи, че съдебната реформа може да се ускори и с прилагането на закона. Съдии има на всички нива. Според него тук става дума за персонализиране на проблема. "Опасно е да въведем президентска република в крехка демокрация като нашата. Не е нужно да имаме президентска република, за нас тя е опасна. Личността на Иван Гешев може да е спорна, но истината е, че променяме правилата", добави проф. Анастас Герджиков.

Румен Радев отговори, че в проекта му участват граждани, експерти и университетски преподаватели. "Този проект започва с разширяването на гражданските права, разширяването на възможността на гражданите да участват в законодателния процес. Не мога да го внеса при неустойчив парламент. Ще го внеса в парламента, където му е мястото. Не случайно хората искаха оставката на Гешев. Главният проблем е, че главният прокурор е несменяем и не може да бъде разследван. Това ни го казват и международните институции. Не обявявам проекта за конституция сега, партиите в новия парламент трябва да решат дали ще приемат това предложение, което президентът ще внесе, каза още Радев. 

Здравната криза и пандемията

Ректорът захапа държавния глава за Консултативния съвет за национална сигурност. Той припомни, че президентът не го е свиквал 18 месеци и допълни, че експертите са можели да дадат много по-експертни решения отколкото двамата с професиите си могат да дадат. Радев на свой ред се похвали, че кабинетът му се справял с пандемията. "Излезте да питате хората, дали се справяме с пандемията. Имам и приятели лекари в болниците. Затова ви казвам, че картината не толкова розова. Аз не знам в какви болници сте бил, но на мен ми се оплакват много", коментира проф. Герджиков.

Отношенията с Русия и съдбата на Крим

"Отношенията с Русия трябва да са прагматични. Имаме интерес да работим с Русия, така както имаме интерес да работим с всяка страна с подобна икономика", каза проф. Анастас Герджиков. Той отправи нов коментар, насочен към Радев: "Не чух обаче отговор на въпроса за Крим. Крим е украински, независимо какъв флаг се вее". Според него докато има нарушение на човешките права, санкциите на Русия не трябва да бъдат премахвани. Герджиков каза, че не трябва да се подценяват хибридните атаки, защото те са ежедневие. Подобно на Беларус, те ни смятат за половина руска територия, това не трябва да продължава.

Радев отговори, че стои зад позицията си от 2016 г.: Крим е руски, какъв да е. Крим - във външната политика е важно да има прагматизъм, санкциите не дават резултат, нямаме промяна в поведението, затова и на Съвета на ЕС се търсят прагматични подходи как да бъдат решени тези проблеми. Германия има огромни инвестиции в Русия, тези неща стават с прагматична политика. Русия е важен фактор за сигурността и борбата с тероризма".

Македонският въпрос

"Нужен е друг подход, но той е изцяло от страна на РС Македония. България иска единствено да се спазва Договора за добросъседство, да се спазват правата на българите, да се спре езика на омразата, да се подобри транспортната свързаност. Ние сме изградили линията до границата. Има системен проблем от македонска страна", каза Герджиков по темата "Република Северна Македония". "Българо-македонската комисия не е историческа, а за историческите и правни въпроси. Нейната цел да не се допуска в учебниците да се разказват лъжи за България. Трябва да настояваме за спазването на Договора, защото има консенсус в обществото, Народното събрание и партиите. Аз съм част от този консенсус. Подмяната на тази позиция в името на това да се признае българи и икономически въпроси са притеснителни", допълни ректорът на Алма Матер.

"Много ясно заявих нашата национална позиция в Любляна. Спекулации е, че ще допусна компромис и ще отворя вратата за преговори. България не може да каже да преди да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в РСМ, преди да се спре системната дебългаризация, да се унищожава и фалшифицира българското културно наследство, за се изкорени езика на омразата", отговори Румен Радев. И двамата кандидат-президенти бяха на едно мнение, че не трябва да се прави референдум по отношение на политиката със Северна Македония. 

Високите цени и фалитите

"През септември можеше да осигурим средствата за бизнеса, който се задъхваше. Можеше да се възползваме и от Плана за възстановяване и развитие, който вие забавихте. При актуализацията на бюджета можехме да намерим пари за фирмите, които страдат от високите цени на тока. Трябваше да осигурим достатъчно електроенергия на пазара. Бизнесът не е получил компенсация. Бизнесът казва, че ако получи тази компенсация след 2 месеца – тя вече няма да му трябва, защото ще е фалирал. Всички мерки са измислени на масата на бързо. Българският бизнес загива в момента. Изпуснахме нещата, както с ковид кризата. Изпадаме от едната криза в другата и в третата. Казахте, че не искате да сте архитект на правителство, аз също не искам да бъда архитект на редовно правителство, но вие направихте така, че партиите, които не се разбират, наистина да не се разбират", заяви Герджиков.

"Това, което направи служебното правителство, е най-голямата компенсация в Европа - 110 лв., а за малките още 130-140 лв. Да, в ЕС има правила, нотификация, тези пари трябваше да бъдат намерени. В България има енергийно бедни хора. Служебното правителство разшири техния обхват и те си получиха парите още септември, декември ще получат още пари. Знаете за съпротивата на парламента за бюджета, но тя накрая се прие. Мерките бяха предложени", отвърна Радев.

Законът "Магнитски"

"Корупцията трябва да приключи, защото пречи на икономиката, пречи на чуждите инвестиции и нарушава чувството за справедливост на българските граждани", призова Герджиков. "Всички данни, дошли по "Магнитски", са позор за нас. Трябва сами да установим върховенство на закона и да си решаваме проблемите с корупцията", заяви Радев. "Приветствам решението на САЩ за прилагането на закона "Магнитски". Това беше решителен акт в подкрепа на българската демокрация, защото имаме много резолюции, анализи, приети декларации, но практически ефект няма. Действията по закона "Магнитски" бяха силен практически акт и ще има дългосрочни последици", заяви Радев.

Черният пиар в кампанията

В края на предаването двамата си задаваха въпроси. Проф. Герджиков попита Румен Радев: "Защо веднъж не казахте къде сгрешихте и какво сте направили през последните 5 години, а само ми приписвате неща, с които нямам общо, и се фиксирате в Бойко Борисов? Кажете ми, къде съм сгрешил, за да ви отговоря? искате да ме пришивате 30 дни към партия и с грехове, които са на някого другиго. Аз нямам шкафчета и съм спокоен. Кажете какво лошо съм направил?". Румен Радев се оправда, че си признавал грешките и не искал да атакува лично Герджиков. Той обърна въпроса и започна да се жали как семейството му е загубило комфорта си. 

Двамата признаха кои са най-големите им грешки. Герджиков заяви, че е работохолик и не е успял да обърне повече време за близките и за себе си. Радев отново заговори за Борисов. Най-големият му грях бил, че не могъл да свали правителството на ГЕРБ и патриотите по-рано, защото имал възможност. Професорът посочи Петър Стоянов като успешен президент. За Румен Радев Петър Дертлиев е трябвало да стане държавен глава. В края на разговора двамата кандидат-президенти си стиснаха ръцете. Герджиков се пошегува с Румен Радев: "Ето, не беше страшно". Държавният глава не хвана шегата и не пропусна отново да влезе с бутонките напред: "Никога не е страшно. Не съм от плашливите и вие го знаете". 

radev_gerdjikov6.png