Румен Радев обсъди с руския посланик сътрудничество с Кремъл в енергетиката

Българският президент и Макаров са говорили за възобновяване на диалога с Русия

Президентът Румен Радев се срещна с посланика на Русия Анатолий Макаров, съобщават от прессекретариата на държавния глава. По време на разговора държавният глава Румен Радев и посланик Макаров направиха преглед на двустранните отношения в областите от взаимноизгоден и прагматичен интерес, сред които икономика, енергетика, образование, наука и култура като общо бе мнението, че е налице възможност за активизиране на диалога в тези сфери.

Срещата съвпада с новината от днес, че Русия е готова да поднови проекта за изграждане на газопровод "Южен поток". Думите бяха на генералния директор на руския Фонд за енергийно развитие Андрей Литовски, предаде агенция Регнум.

"През тази зима Русия ясно сигнализира, че транзитът на газ през Украйна след изтичане на договора може да бъде спрян. В тази връзка Южна Европа и по-специално България иска да се подсигури в енергиен план и да изземе част от транзита", посочва руската агенция.

Листовски припомни изявление на руския президент Владимир Путин за "Южен поток" отпреди седмица, отбелязва Регнум. Путин каза, че Русия е готова да се върне към проекта, но ако има гаранции, че средствата няма да бъдат изгубени, както стана, когато България неочаквано се отказа от осъществяването му, напомня агенцията, според която "Русия претърпя огромни загуби".