Пожар в руска рафинерия след атаки с дронове

На 1000 км от границата с Украйна

Руските власти съобщиха за многобройни въздушни атаки срещу руската гранична Белгородска област. Според губернатора на областта Вячеслав Гладков са убити двама души и са ранени най-малко седем.
При нощна атака с дрон срещу района на Самара, на 1000 км от границата с Украйна, е избухнал пожар в голяма петролна рафинерия - последният от поредицата удари срещу руски рафинерии, снабдяващи с горива армията на Русия, съобщи БГНЕС.

Гладков написа в социалните мрежи, че два района в неговия регион, както и едноименната регионална столица, са били ударени от дронове и въздушни атаки.
„В резултат на въздушно нападение на украинските въоръжени сили над Белгород, три балкона се срутиха в жилищна сграда. Един от тези апартаменти беше обитаван от семейна двойка. За голяма скръб мъжът почина от раните си на място.“ - уточни губернаторт на фона на непрестанните руски атаки срещу жилищни райони на украински градове, които взеха десетки жертви през последните дни. 

По думите му, още един човек е бил убит при нападение с дрон срещу квартали извън града. Преди това бе съобщено за един загинал жител, без да се уточняват ранените.

В района на град Самара, на 1000 километра от фронтовите линии, местният губернатор съобщи за "няколко атаки с дронове" срещу местни петролни рафинерии. Една от тях е причинила пожар в рафинерията в Куйбишев, каза губернаторът Дмитрий Азаров, отбелязвайки, че няма жертви. Рафинерията, управлявана от руския петролен гигант "Роснефт", е една от най-големите в региона с производствен капацитет от 7 млн. тона годишно, както пише в официалния й уебсайт. Азаров твърди, че атака срещу друга рафинерия в региона Новокуйбишевск е отблъсната, "без да се повреди технологичното оборудване“.

Атаките идват 24 часа, след като Русия предприе една от най-масираните си въздушни атаки срещу Украйна, удряйки десетки украински енергийни обекти и оставяйки над милион жители без ток. ВВС на Украйна съобщиха, че са свалили 31 от 34 руски дрона през нощта, докато руското министерство на отбраната заяви, че е прихванало 12 украински дрона, изстреляни срещу 4 руски области.

Украйна, която е изправена пред руска офанзива от повече от две години, засили атаките си в Русия през последните седмици, насочени по-специално към енергийни обекти. Пред последните дни Русия също предприе бараж от атаки срещу енергийния сектор на Украйна и столицата Киев.