Румяна Коларова: Очаквам на следващите избори нов ляв проект на президента

Коалиция на ГЕРБ с ДПС ще бъде самоубийствено за партията на Борисов, смята политологът

Румяна Коларова

Румяна Коларова

Много светкавици, малко буря. Така метафорично определи последните парламентарни избори политологът проф. Румяна Коларова в коментар за БНТ.

Радикална промяна нямаме. Хората казват, че искат същите партии да конструират правителството на България, посочи тя и добави, че големият проблем на четворната коалиция беше, че тя не можеше да управлява. 

Отчуждението и пасивността на гражданите е голям проблем. Това се дължи и на претоплената манжа на лидерите на партиите. Имаше една песен „Последен валс“, където „промяната“ беше ключова дума. Да се повтарят неща, които сме видели, не е печаливша формула. Не може да очакваш една нормална избирателна активност, след като се разрушава едно общество. Политическите партии нямат политическа памет, имат сбъркано отношение към процесите, които текат в гражданското общество, обясни ситуацията Коларова.

ГЕРБ с ДПС коалиция няма да направи, защото това ще бъде за тях самоубийствено. ДПС имат ясна проатлантическа ориентация, но тя е още по- стигматизирана от ГЕРБ по отношение на корупцията. И се чудя с кого биха могли тогава да отидат да се договарят. Най-сигурният начин да се направи коалиция, е тя да не се прави публично, обясни Коларова и даде за пример Холандия. 

В тази ситуация коалицията трябва да се прави, когато се фокусираме не върху личности, а върху приоритети и второ - с ограничен времеви период, смята Коларова.

По думите й ПП  ще си отидат по същия начин, по който си отиде "Има такъв народ".

Според политолага имаме сериозна криза на представителността – хората не приемат партиите като изразител на техните предпочитания. Голямата празнина е в лявото. Заради ерозия на лявото се направи опит да се създадат модерни леви партии, в лицето на ПП и Изправи се БГ. Коларова обаче очаква това отново да се случи преди следващите парламентарни избори – представянето на новия ляв проект, зад който ще стои вероятно президента.