Русия арестува кореспондента на The Wall Street Journal, подозира го в шпионаж

Срещу Еван Гершкович е образувано наказателно дело

Федералната служба за сигурност (ФСБ) задържа кореспондента на The Wall Street Journal Еван Гершкович в Екатеринбург по подозрение в шпионаж . Това съобщават за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността (ЦВО) на ФСБ.

"Федералната служба за сигурност на Руската федерация спря незаконната дейност на кореспондента на московското бюро на The Wall Street Journal, американеца Гершкович Евън, роден през 1991 г., акредитиран в руското външно министерство, който е заподозрян в шпионаж в полза на правителството на САЩ. ", казаха от ФСБ.

"Установено е, че Еван Гершкович, действайки по указание на американската страна, е събирал информация, представляваща държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на военно-промишления комплекс на Русия. При опит да получи секретна информация, чужденецът е задържан в Екатеринбург", отбелязват от ФСБ.

Следственият отдел на ФСБ на Руската федерация е образувал наказателно дело срещу американски гражданин по чл. 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Шпионаж").