Русия безпрецедентно отказа виза за Световното по футбол на германски журналист, разкрил допинг-скандала

Според А Ер Де това е уникален случай в историята на спортна журналистика и безпрецедентен пример за атака над отразяването на големи спортни събития

Руската федерация отказва да даде виза за Световното първенство по футбол на изтъкнатия германски спортен журналист Хайо Зепелт, от когото тръгнаха разкритията за огромен допинг скандал с руски спортисти, предадоха ДПА и Франс прес.

Работодателят на Зепелт, германската телевизия А Ер Де съобщи в изявление, че е научила, че журналистът е в списък на нежелани лица, но Русия не е уточнила защо той е в този списък.

Ттва е уникален случай в нейната история на спортна журналистика и безпрецедентен пример за атака над отразяването на големи спортни събития като Световното първенство по футбол", заяви телевизията.

Неправителствената организация "Репортери без граници" изрази възмущението си и призова международния футболен управителен орган ФИФА да осъди решението на Русия и да предприеме стъпки Зепелт да бъде допуснат в Русия да отразява Световното първенство по футбол.

Той е известен с разследванията си на допинг скандали от 2009 г. След негов документален филм Международния олимпийски комитет замрази олимпийското участие на Русия през декември м.г. за допинг практики и системна манипулация на антидопинговата програма на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Това принуди руските спортисти да участват като неутрални на тазгодишната зимна олимпиада в Южна Корея. МОК отмени наказанието на Русия през февруари. Германското външно министерство съобщи, че работи по изясняване на ситуацията с Хайо Зепелт и при необходимост ще се обърне към руската страна. Държавният секретар по парламентарните въпроси в министерството Щефан Майер призова руските власти да преразгледат решението си. Обективното и независимо отразяване на Мондиала означава, че "в страната трябва да се допускат и журналистите, които критикуват страната и допинговите й нарушения", каза той.