Русия е купувала американски резервни части за самолети въпреки санкциите

В САЩ вече са задържани двама руснаци

През 2022 г., въпреки санкциите, за Русия са изнесени резервни части за самолети, произведени от различни компании, по-точно Boeing и Airbus, пише в. „The New York Times“.

Според данни от руските митници,  с които изданието разполага, в Русия са внесени "хиляди партиди детайли" – проводници, болтове, графит, винтове. В списъка има и стартери за самолетни двигатели, марка Honeywell. Според получените данни са извършени около 5000 доставки.

За целта са използвани неизвестни търговски компании, зони за свободна търговия и индустриални паркове в Обединените арабски емирства и Китай, след което партидите са изпращани към Русия. Няколко партиди са били изпратени директно от САЩ или Европа. Общата сума на доставките е около 14.4 милиона долара, от които 8.9 млн са с части, произведени от Boeing, пише „The New York Times“.

В САЩ вече са задържани двама руснаци по обвинения в нарушаване на експортния контрол.

Компанията Boeing на свой ред реагира, като заяви, че напълно е спазвала санкциите и е прекратила доставките на резервни части, техническото обслужване и техническата поддръжка на клиенти от Русия в началото на 2022 г.

Превод Faktor.bg