Русия е разположила бомбардировачи, способни да носят ядрен заряд, до границата с Норвегия

Вероятно това е свързано с ядрения шантаж на Кремъл след пораженията на руската армия в Украйна

Русия е струпала стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, във военновъздушната база "Оленя" на полуостров Кола, близо до норвежката граница. Вероятно това е свързано с ядрения шантаж на Кремъл на фона на нейното поражение в Украйна.

Това съобщава агенция УНИАН, позовавайки се информация на норвежкото издание на Faktisk, позовавайки се на сателитни снимки от Planet Labs.

Изображението от 7 октомври показва местоположението на седем Ту-160 и четири бомбардировача Ту-95. Два дни по-късно спътникът регистрира един Ту-160 на пистата на авиобазата.

На 30 септември The Jerusalem Post писа за прехвърлянето на бомбардировачи до границата с Норвегия. Тогава имаше четири Ту-160 и три Ту-95 на „Оленя“.

Обикновено тези стратегически бомбардировачи са базирани във въздушната база „Енгелс“, която е на 720 километра югоизточно от Москва. Според военни експерти тези маневри може да са свързани с традиционните есенни учения "Гръм". В същото време някои експерти предполагат, че прехвърлянето на бомбардировачи може да са част от ядрените заплахи на Путин.

Норвежкият военен експерт Ларс Педер Хага припомни, че за последен път Руската федерация е провеждала ядреното учение „Гръм“ през февруари 2022 г., по-малко от седмица преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

 „Те явно бяха предупреждение към Запада да не се намесва“, казва той.

Превод: Faktor.bg