Кремъл ескалира саботажите си в Европа, за да подкопава подкрепата й за Украйна

Режимът в Москва вече е параноичен, западните лидери да внимават как ще действат към Русия

Джулиан Барнс, Ню Йорк Таймс

Американски и съюзнически разузнавателни служители следят внимателно нарастването на  саботажните операции на различни нива в Европа, които според тях са част от руска кампания за подкопаване на подкрепата за Украйна в усилията й да отблъсне агресора.

Тайните операции са предимно палежи или опити за палежи, насочени към широк спектър от обекти, включително склад в Англия, фабрика за бои в Полша, домове в Латвия и, най-странното, магазин на „Ikea“ в Литва.

Лицата, които са установени като руски агенти, също са арестувани по обвинения в планиране на атаки срещу американски военни бази.

Въпреки че действията може да изглеждат случайни, американски и европейски служители по сигурността твърдят, че те са част от съгласуваните с Русия усилия да се забави трансфера на оръжия към Киев и да се създаде усещането за засилване на европейска опозиция срещу подкрепата за Украйна. Според официални лица цялата тази кампания се ръководи от руското военно разузнаване - ГРУ.

Атаките, поне досега, не са прекъснали оръжейните доставки към Украйна, като реално много от целите не са пряко свързани с войната. Но някои експерти по сигурността казват, че Русия се опитва да посее страх и да принуди европейците  да бъдат по-бдителни за сигурността по цялата верига за доставка на оръжия, завишавайки разходите и забавяйки темпото на оръжейни доставки.

НАТО и европейските лидери предупреждават за нарастващата заплаха. Премиерът на Естония Кая Калас предупреди миналата седмица, че Русия води „война в сянка“ срещу Европа. Министър-председателят на Полша Доналд Туск обяви ареста на 12 лица, обвинени в извършване на „побои, палежи и опити за палежи“, съгласувани с руското разузнаване.

А министър-председателят Йонас Гар Стор на Норвегия заяви, че Русия представлява „реална и сериозна заплаха“, след като страната му предупреди за възможни атаки, насочени към обекти на енергетиката и фабрики за оръжия.

На фона на нарастващата тревога от бъдещи саботаж, посланиците на НАТО ще се срещнат следващия месец с Аврил Д. Хейнс, директор на националното разузнаване на САЩ. На планиран брифинг Хейнс ще представи резултатите на разузнаването за войната на Русия в Украйна, но също така ще бъде обсъдена и секретната саботажна кампания на Москва в Европа.

На служители по сигурността им е трудно да припишат саботажите на хора, свързани с ГРУ, но американски и британски шпионски служби са проникнали дълбоко в руското военно разузнаване (ГРУ). Преди войната в Украйна Съединените щати и Великобритания публикуваха разсекретена информация на  разузнаването, разобличаваща агент на ГРУ, планирал да създаде измислен предтекст за нахлуване на Русия.

Въпреки, че ГРУ поема сериозни рискове за репутацията си, по думите на американските и европейски служители по сигурността, Русия стъпва доста по-предпазливо в своята саботажна дейност. ГРУ се опитва да привлича внимание към мистериозните пожари, за които не би могло да бъде директно обвинено.

Андреа Кендъл-Тейлър, бивш служител на американското разузнаване, казва, че планът на Русия вероятно е да отслаби решимостта на Европа. Въпреки че е съмнително това да се случи, тя посочва, че е важно Европа и Съединените щати да се обединят, за да отговорят решително на руската кампания за саботаж.

„Стратегията на Русия е разделяй и владей“, заявява Кендъл-Тейлър, днес старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност. „В момента тази стратегия не струва много на Русия, защото всички реагираме поотделно. Ето защо е важно с времето да излезем с колективен отговор.“

Надявайки се да направят точно това, британските и други европейски дипломати оказват натиск върху страните за по-категоричен отпор на руските тайни операции.

Един от първите саботажи, които се приписват на Русия, бе пожарът през март на склад в Лондон. Властите твърдят, че складът е бил свързан с оръжейни доставки за Украйна, но бе предоставена оскъдна информация по случая.

Служители по сигурността, информирани за инцидента, казаха, че оперативни агенти на ГРУ са използвали руска дипломатическа сграда в Съсекс, Англия, за да вербуват местни жители да извършат палежа. Четирима британци са обвинени в злонамерената акция, а един от тях е обвинен в подпомагане на чужди разузнавателна служба.

В отговор Великобритания изгони руски военен, работещ за разузнавателните служби, и затвори няколко руски дипломатически сгради, включително оперативен център на ГРУ в Съсекс.

Използването на местни активисти, според  служители по сигурността, е отличителен белег на последните саботажна кампания. Американски и европейски служители разказват, че това се прави  отчасти и за да направят атаките по-трудни за прогнозиране и да изглеждат като резултат от вътрешна съпротива от страна на местни хора, които са срещу подкрепата на Украйна.

Саботажите на Русия в Европа не са нещо непознато. През 2014 г. руското военно разузнаване взриви склад за боеприпаси в Чешката република, въпреки че Прага обвини за деянието Русия седем години по-късно.

Европейските правителства изгониха руски шпиони от техните столици, след като бивш офицер от руското разузнаване беше отровен в Солсбъри, Англия, през 2018 г. и отново след нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г. Така  драстично бе ограничена възможността на Русия да организира атаки, казва Макс Бергман, директор на Програмата за Европа, Русия и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания.

„Имаше много пропуски в активностите на руското разузнаване в Европа. Това предизвика известна пауза, още повече, че руското разузнаване беше погълнато от войната в Украйна. Сега обаче то се е върнало към своята основна дейност, опитвайки се отново да я активизира“, коментира Бергман.

След нахлуването Русия изглежда не възнамерява да разширява войната на територията на НАТО. Но Кендъл-Тейлър казва, че Русия се стреми  да подкопае Алианса и подкрепата му за Украйна.

През първата година от войната руската армия не се представи добре, а руските разузнавателни агенции бяха твърде ангажирани с конфликта, за да провеждат тайни операции на Запад. Но след последните си успехи на бойното поле и възстановяващата се военна индустрия, Кремъл отново започна да отдели по-голям ресурс за тайни операции.

„Руснаците искат да пренесат войната в Европа, но не желаят война с НАТО“, заявява г-жа Кендъл-Тейлър. „Така че те правят всички тези неща, които са различни от конвенционалните атаки.“

Изработването на правилен отговор обаче ще бъде трудно. САЩ и Европа вече наложиха санкции на Русия и изгониха руски шпиони.

„Намираме се в много деликатна ситуация, защото нещата вече са на ръба, Кремъл вече е параноичен“, подчертава Бергман. „Така че западните лидери трябва да действат много внимателно с начина, по който реагират към Русия.“

Превод: Faktor.bg