Русия гони естонския посланик

Москва обвини Талин в тотална русофобия

Мария Захарова

Мария Захарова

Русия заяви в днес, че понижава дипломатическите отношения с членката на НАТО Естония, обвинявайки Талин в "пълна русофобия", съобщи БНР с позоваване на Ройтерс.

Руското външно министерство каза, че е уведомило естонския посланик, че трябва да напусне до началото на следващия месец (до 7-и февруари), като  и двете страни ще бъдат представени в столицата на другата страна от временен шарже д'афер вместо от посланик.

Министерството посочи, че това е в отговор на хода на Естония за намаляване на размера на руското посолство в Талин.

"През последните години естонското ръководство целенасочено разруши целия обсег от отношения с Русия. Тоталната русофобия, култивирането на враждебност към страната ни бяха издигнати от Талин в ранг на държавна политика.“ - се казва в съобщението.

Естония и нейните балтийски съседи Латвия и Литва са сред група съюзници от НАТО, които силно настояват Германия да предостави своите бойни танкове Leopard, за да подпомогне Украйна в борбата срещу руската инвазия, напомня Ройтерс.

Талин се присъедини към други украински съюзници миналата седмица, като изпрати повече свои оръжия на Украйна на стойност 113 млн. евро.

Коментирайки понижаването на връзките, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза: "Режимът в Естония получи това, което заслужаваше."