Русия и избягали олигарси оказват натиск върху Молдова

По думите на вътрешния министър Ана Ревенко ситуацията в страната е изключително нестабилна

Ситуацията в Молдова е "изключително нестабилна", заяви министърът на вътрешните работи на страната Ана Ревенко на фона на опасенията, че Русия подготвя преврат, за да свали проевропейското молдовско правителство.

"Виждаме как Москва, групи по интереси и избягали олигарси обединяват всичките си усилия и ресурси, за да увеличат нивото на дестабилизация в Република Молдова [и] да променят демократичния курс в Кишинев", заяви Ревенко на съвместна пресконференция с европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон в Брюксел.

Запитан дали Молдова може да се превърне в следващата Украйна, Ревенко заяви, че "демокрацията и мирът в Европа" са следващите цели на Русия, и призова ЕС да продължи да подкрепя бившата съветска република, съобщава „Политико”.

"Молдова е пречка пред намерението на Русия да разруши стабилността на Европа", каза министърът. "Можем да я запазим и защитим само ако сме единни."

Молдова, която заедно с Украйна получи през юни миналата година статут на кандидат за членство в ЕС, е подложена на нарастващ натиск от страна на Москва от началото на войната срещу Украйна.

Миналия месец молдовският президент Майа Санду разкри плановете на Кремъл да извърши държавен преврат в страната, разположена между Румъния и Украйна и в която живеят около 2,5 млн. души.

"Планът включваше саботажи и военно обучени хора, маскирани като цивилни, които да извършват насилствени действия, нападения срещу правителствени сгради и вземане на заложници", заяви Санду.

Изявлението на Санду дойде само няколко дни след оставката на правителството, след която тя номинира за министър-председател Дорин Речан - проевропейска фигура, която да задържи страната на траекторията към ЕС.

Две седмици по-късно молдовските разузнавателни служби експулсираха двама чужденци, чиято страна на произход не беше разкрита, заради участие в подривна дейност с цел предизвикване на "насилствена промяна на конституционния ред".

Президентът на Русия Владимир Путин, който започна тотална инвазия в Украйна през февруари миналата година, няма да спре дотук, предупреди комисар Йохансон на пресконференцията.

"Не бива да бъдем наивни: Путин също би искал да унищожи, дестабилизира, раздели Европейския съюз и Молдова", каза тя.

"Ето защо нашето сътрудничество в областта на сигурността е толкова важно", добави Йохансон, която ще се срещне днес в Брюксел и с министрите на вътрешните на ЕС.

"Няма да позволим на Путин да победи", заяви Йохансон. /БГНЕС