Русия изгражда завод за дронове камикадзета за унищожаване на украински енергийни съоръжения

Заводът е разположен на 800 км източно от Москва в Република Татарстан

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Сателитни снимки показват напредък в изграждането на завод, който ще произвежда масово в Русия дронове камикадзе по ирански дизайн, които Москва се очаква да насочи срещу украински енергийни съоръжения, съобщи "TVP World".

Въпреки напредъка, нито САЩ, нито техните съюзници са наложили санкции на собственика на завода, JSC Alabuga, или на свързаните с него компании, според доклад на Института за наука и международна сигурност.

В доклада се съобщава още за сателитна снимка от средата на септември, която показва, че новото строителство в завода "пряко" кореспондира с изтеклия план на сградата, който вестник "Вашингтон пост" сподели с института по-рано тази година.

Според други изтекли документи сградата ще бъде използвана за масово производство на иранската ракета "Шахед-136", което ще включва подобряване на иранските производствени процеси.

Заводът е разположен на 800 км източно от Москва в Република Татарстан. JSC Alabuga е 66% собственост на централното правителство и 34% на републиката, се посочва в доклада.

През юни Белият дом заяви, че Русия и Иран изглежда задълбочават сътрудничеството си в областта на отбраната и че в допълнение към доставките на безпилотни самолети, Техеран работи с Москва за производството на ирански дронове в Alabuga.

Зимата наближава

"С бързото наближаване на зимата ... може да се очаква, че Русия ще ускори атаките си с "Шахед-136" срещу жизненоважната енергийна инфраструктура на Украйна, причинявайки жестоки условия на живот на цивилното население", гласи докладът. Украинският президент Володимир Зеленски предупреди страната си да се подготви за руски удари по енергийната инфраструктура. Миналата зима Русия отприщи вълни от такива атаки, които доведоха до спиране на тока в големите градове.