Окупаторът е загубил "поне една бригада" в опит да превземе Авдеевка

Бригадите варират по размер и могат да наброяват между 1500 и 8000 войници

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Руските сили са загубили най-малко една бригада войски, опитвайки се да настъпят към източния украински град Авдеевка, предава "Ройтерс".

"Нашествениците направиха няколко опита да обкръжат Авдеевка, но всеки път нашите войници ги спираха и ги отблъскваха, причинявайки болезнени загуби. В тези случаи врагът загуби най-малко една бригада", каза Зеленски на британския премиер Риши Сунак в телефонен разговор, се казва в изявление на президентската канцелария.

Бригадите варират по размер и могат да наброяват между 1500 и 8000 войници. Загубите на бойното поле са държавна тайна в Русия и Украйна, въпреки че се смята, че възлизат на много десетки хиляди и от двете страни, откакто Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Руската офанзива при Адвиевка се превърна във фокус на бойното поле почти пет месеца след като Киев започна контранастъпление в окупирания юг и изток. Киев постигна по-бавен напредък, отколкото искаше поради огромните руски окопи и минни полета, но продължава да отчита малки печалби в стратегическия юг.

Институтът за изучаване на войната, американска изследователска група, заяви в четвъртък, че Русия е понесла тежки загуби в оборудване близо до Авдеевка, което "вероятно ще подкопае руските офанзивни способности в дългосрочен план".

В актуална информация на бойното поле в петък украинският генерален щаб каза, че военните "твърдо държат отбраната и причиняват значителни загуби" на руските войски, добавяйки, че не се отказват в опитите си да обкръжат града.

Авдеевка, на около 25 км от окупирания от Русия Донецк, е заобиколена от контролирана от Русия територия на север, изток и юг, оставяйки войските на Киев да снабдяват и евакуират хора само на запад.