Русия сменя тактиката - изпраща спешно чеченци на фронта в Украйна

Президентът Путин май се страхува да обяви пълна мобилизация в Русия

За да запълни „дупките“, които се появиха на бойното поле в Украйна след изтеглянето на силите на частната военна компания „Вагнер“, ръководена от Евгений Пригожин, Русия се готви да изпрати на украинска територия още затворници и чеченски бойци, предаде агенция Bloomberg, цитирана от Факти.бг.

Руската федерация прехвърли голям брой войски в град Бахмут в Донецка област, след като ЧВК „Вагнер“ обяви изтеглянето си от района в края на май. След това на териториите на юг в Украйна държава не останаха достатъчно сили на противника в териториите, временно окупирани от руските сили, съобщава агенцията, позовавайки се на информация от представители на европейското разузнаване.

Докато напускането на „Вагнер“ не се очаква да промени хода на войната в Украйна, решимостта на Путин да избегне пълна военна мобилизация означава, че Русия вероятно ще изпрати повече чеченци и затворници на фронтовата линия през следващите седмици.

Русия възнамерява да запълни недостига, включително с помощта на затворници, кат според европейското разузнаване руското министерство на отбраната вече е мобилизирано около 15 хиляди души. След време в руската армия ще има още повече затворници.