Русия изпрати на фронта в Украйна гаубици, по-стари от президента Путин

Запасите на Русия с ракети от стар тип, способни да поразяват цели на територията на Украйна, са за около поне 3 години

Поради липсата на достатъчно количество съвременно оръжие Русия е изпратила 152-милиметрови гаубици Д-1 на фронта в Украйна.

Най-старите екземпляри, които помнят за битките от времето на Втората световна война, са на по 79-години, а най-новите Д-1 са с три-години по-възрастни от руския президент Владимир Путин, отбелязва порталът Белсат. Агенцията се позовава на украинския военно-политически наблюдател Олекасдър Коваленко от групата „Информационна съпротива“. 

Това, че руснаците използват 70-годишна техника „говори не много, а почти всичко за това, което Русия прави в момента в областта на „реконсервацията“.

„Как мислите - какво е изхабяването на цевите в тези гаубици и доколко са монолитни самите те? Да, руските военни пропагандисти говорят за някакво „сталинско качество“. Да де, но няма те да стрелят с тези вторични суровини, с надеждата, че няма да им пръсне цевите“, коментира Коваленко.

Експертът обяснява, че затрудненията на руския Военно-промишлен комплекс идва от това, че не може да произвежда в момента, например, ракети от по-нов тип заради наложените санкции. Новите руски ракети съдържат близо 130 чуждестранни компонента, които Русия не може да купи поради наложените санкции, а тяхното производство в кратки срокове е невъзможно.

Според Коваленко, Съветският съюз е произвел от гаубиците Д-1 над 2800 екземпляра. В складовете на армията обаче са останали около 700 броя, като не всички от тях са доведени до експлоатационна бойна готовност, затова и общият им брой на фронта е доста по-малък.

По оценката на украинското военно разузнаване обаче „въпреки недостига на артилерийски оръдия“ Русия няма съществен проблем с ракетите от по-стар тип. Главното разузнавателно управление към щаба на ВСУ оценява запасите на Русия с ракети от стар тип, способни да поразяват цели на територията на Украйна, са за поне 3 години.

Превод: Faktor.bg