Русия не се яви пред съда в Хага по делото за войната в Украйна

Киев настоя съдът да се намеси, за да спре агресията

Русия не се яви на изслушванията в Международния съд на ООН в Хага, който днес започна спешна процедура по иска на Киев срещу руската агресия в Украйна, съобщи Дойче веле. Руският посланик в Нидерландия е уведомил съдията по делото Джоан Донахю, че Москва няма да участва в заседанието на съда, предаде dpa.

От своя страна представителят на Украйна Антон Кориневич призова съда на ООН да се намеси, за да бъде принудена Русия да прекрати разрушителната война.

"Русия трябва да бъде спряна и съдът трябва да изиграе своята роля за това“, заяви Кориневич, цитиран от AP.

Той определи като ужасна лъжа твърденията на Москва, че целта й е "предотвратяване и наказване за факти на геноцид" в установените с руска военна помощ сепаратистки републики в Донбас.  

"Фактът, че руските столове са празни, казва много. Те не са тук, в този съд. Те са на бойното поле, където водят агресивна война срещу моята страна." –  подчерта украинският представител.

Киев поиска да бъдат приложени т. нар. временни законодателни мерки, насочени към спиране на руската агресия още преди да бъде произнесено решението на съда. Искът за това е подаден в съответствие с Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, приета от Общото събрание на ООН през 1948 г. Документът е ратифициран от Москва и от Киев, което позволява казусът да бъде разгледан от съда в Хага.