Русия отхвърли дипломатическите разговори със САЩ за контрола върху ядрените оръжия

Може да има диалог само тогава, когато Вашингтон прекрати помощта си за Украйна

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Предложението на САЩ за възобновяване на диалога за контрола на ядрените оръжия беше отхвърлено от първия дипломат на Русия, предаде Асошиейтед прес. Този диалог не е възможен, докато Вашингтон предлага военна подкрепа на Украйна.

По време на годишна пресконференция Сергей Лавров най-нагло обвини Запада, че подхранва глобалните рискове за сигурността, като насърчава Украйна да увеличи ударите на руска територия. И отново предупреди, че Москва ще постигне целите си в конфликта, независимо от подкрепата на Запада за Киев, демонстрирайки пълно неглижиране на руската агресия в Украйна, избиването на невинни жертви и опустошаването на една суверенна държава.

Руският външен министър подчерта, че за да се възобнови диалога за контрола на ядрените оръжия, Вашингтон първо трябва да преразгледа сегашната си политика спрямо Русия, която очевидно режимът в Кремъл не възприема като нормална. Според него стремежът на САЩ за възобновяване на ядрените преговори е бил продиктуван от желанието да се възобновят инспекциите на обектите на руските ядрени оръжия, пише News.bg.

На фона на хибридна война, водена от Вашингтон срещу Русия, ние не виждаме никаква основа не само за каквито и да е допълнителни съвместни мерки в областта на контрола над въоръженията и намаляването на стратегическите рискове, но и за каквото и да е обсъждане на въпросите за стратегическата стабилност с САЩ, поясни Лавров.

"Ние твърдо свързваме такава възможност с пълния отказ на Запада от своя злонамерен курс, насочен към подкопаване на сигурността и интересите на Русия", допълни той.

Нещо повече - руският външен министър обвини Запада, че блокира всякакви преговори за прекратяване на конфликта в Украйна и подбуждане към засилване на атаките срещу Русия.

Трансферът на оръжия показва, че Западът не иска никакво конструктивно решение. Западът настоява за ескалация на украинската криза и това поражда нови стратегически рискове, каза още Лавров, пропускайки съвсем съзнателно ролята на Русия за задълбочаване на конфликта и нежелание да съблюдава и зачита международните правни норми в контеста на водената от Русия война.