Русия: Получихме гаранции от София за българския участък на "Турски поток"

Министър-председателят Бойко Борисов контролира лично процеса, е заявил Юрий Пилипсон

От София ни дадоха гаранции, че българският участък от газопровода "Турски поток" ще бъде завършен, както е договорено на 1 януари 2021 г. Това е казал директорът на Четвърти европейски департамент на руското външно министерство Юрий Пилипсон пред Спутник.

"Реализирането на тази част от проекта върви по план и, както ни увериха партньорите ни от България, той ще бъде готов в първия ден на следващата година. Министър-председателят Бойко Борисов контролира лично процеса и редовно посещава строителни площадки", е казал още високопоставеният служител на дипломатическата централа в Москва.

"Подготовката за изграждането на АЕЦ "Белене" не е спряла въпреки световната пандемия от коронавирусната инфекция", допълни Пилипсон.

"Руската компания "Росатом", френската Framatome и американската General Electric са постигнали споразумение за съвместни действия за реализирането на този протест", посочи още Спутник.

Медията припомни и изказване на министър Теменужка Петкова от януари. Тя тогава е заявила, че България е имала намерение Азербайджан да стане доставчик на 50% от  внасяното в страната ни синьо гориво и да измести Русия.

"Ако България се откаже от доставките на газ от Руската Федерация, това ще има сериозни юридически последици. Договорът между Газпром и Булгаргаз изтича през 2025 г.", категоричен е бил Пилипсон.

Договорът за газопровода е бил подписан на 16 октомври 2016 г. Официалното откриване на "Турски поток" е било на 8 януари 2020 г. в Истанбул. На церемонията са присъствали Борисов и президентите на Турция - Реждеп Ердоган, Русия – Владимир Путин и Сърбия – Александър Вучич.