Русия хвърли в затвора таврийския българин Денис Петранов – по скалъпено обвинение за атентат

Съпругата му моли за помощ

Денис Петранов със семейството си

Денис Петранов със семейството си

Руските окупационни власти в Крим задържаха по фалшиво обвинение таврийския българин Денис Петранов. Сега той се намира в затвора в гр. Симферопол и се нуждае от помощ, съобщи във Фейсбук Иван Ангелов, който също част от общността на таврийските българи.   

По думите му, срещу Петранов е скалъпено обвинение в подготовка на терористичен акт.

От българската общност са изпратили писма до различни инстанции и от две седмици очакват отговор. В ход е и петиция в защита на Денис Петранов.

Съпругатата му Марина е категорична, че той е невинен.

Първоначално е съден за хулиганство, след това обвинението е променено и той вече е преследван за „тероризъм“.

„Мислех, че нещата ще се разрешат, защото Денис не е направил това, в което го обвиняват. Но вече повече от месец няма развитие. Имам нужда от помощ.“ - споделя Марина пред OFFNews.

Дълго време тя се е въздържала от медийни изяви, опасявайки се, че те може да навредят на съпруга й.

Марина и Денис са етнически българи от селата между Бердянск и Мелитопол, които са в окупираните от Русия територии на Украйна. От 2017 г. живеят в Пловдив и са български граждани. И след началото на войната много пъти са ходили до Украйна, защото там, в село Райновка и сега живеят родителите на Марина. Такова е било и последното пътуване на Денис. Той е пътувал през Турция и Грузия, влязъл е в Русия през граничния пункт Лари. Оттам до Райновка са близо 1000 км и той не е имал никакви проблеми. Освен продукти за родителите на Марина, Денис е носил и пакети на много други българи и украинци, чиито близки са останали в окупираните територии. Някои от пакетите е предал лично, други е изпратил по пощата.

Денис е бил в Райновка около седмица и е тръгнал да се прибира през Мариупол. Там, на границата между окупираните територии и Русия, е държан около 12 часа, колата е била старателно проверена, включително и на скенер. След близо 1000 км обаче, на границата между Русия и Грузия, са го чакали служители на ФСБ (Федералната служба за сигурност). Свалили са от колата жена, която е пътувала с него (позната от Райновка, чиито деца живеят в България), а на нейно място в автомобила се е качил служител на ФСБ и са тръгнали на някъде. Това се е случило на 26 април. Марина е получила странен СМС от телефона на Денис. Веднага се е усъмнила дали той го е писал и започнала да му звъни, но телефонът вече бил изключен. Няколко дни по-късно получила друг СМС от непознат номер, в който се казвало, че съпругът й е в Крим. Тя успяла да се свърже с подателя. Оказала се непозната жена, която срещнала случайно Денис в коридорите на съда в Симферопол. Разминавайки се в коридора, той ѝ казал номера на Марина и я помолил да ѝ напише, че е в Крим.

На 1 май Денис е осъден на 10 дни арест по обвинение, че на 30 април в Симферопол (столицата на Крим) се е държал хулигански.

„Как така на 26 април е арестуван, за това че на 30 април се е държал неприлично, аз не мога да разбера“, разказва Марина.

На 3 май обаче руските телевизии започват да излъчват кадрите от ареста му и вече се говори за съвсем друго обвинение - че той е доставил взрив за подготвян атентат срещу окупационния губернатор на Крим Сергей Аксьонов, който руските спецслужби са разкрили. Според това обвинение, взривът е бил маскиран като котлон в една от пратките, които Денис изпратил по пощата. 

„За първи път чувам името на Сергей Аксьонов. Не познавам никой от арестуваните в Крим, сигурна съм, че и Денис не ги познава. На отиване към Райновка колата е минала скенер в Турция, а след това и на влизане в Русия. Ако е имало взривно вещество, е щяло да бъде открито. Всъщност самото взривно вещество така и не е открито - нито у Денис, нито у арестуваните за готвения атентат срещу Аксьонов, нито където и да било. Има само обвинение, че го е пратил по пощата.“ – разказва Марина.  

Тя е успяла да намери руски адвокат, който да защитава правата на Денис в съда. Хонорарът му е 12 000 долара - пари, които Марина няма и няма представа откъде ще събере. Тя е фелдшер, работи в пловдивска болница. Свързала се е с Министерството на външните работи, което я уверява, че работи по случая.

„Силно се надяваме това да е така и че арестът на Денис в Русия няма да се развие като ареста на медицинските сестри в Либия, когато българските институции проспаха случая.“ – посочват таврийските българи.

Текстът на Петицията в защита на Денис Петранов:

Скъпи приятели, обръщам се към Вас, като във Ваше лице-Граждани на Република България, разчитам че молбата ми ще бъде чута!

Повечето от Вас си спомнят, че в началото на месеца в новинарското и интернет пространство се разпространи новина, че български гражданин е арестуван в Русия, в обвинение за тероризъм и пренасяне на боеприпаси от Европа към Крим. Твърдение, което по никакъв начин не кореспондира с обективната истина. Аз и всички близки на Денис Петранов, неговото семейство, неговите приятели и всички, които са видели от него добро,знаем, че той е станал жертва на поста-новка и по никакъв начин не заслужава това, което му се случва в момента. Може би и българското министерство на външните работи го знае, както и българското и украинското посолство в Москва (те няма как да нямат информация, че Денис е с чисто минало и досие).

Вече мина месец откакто неговото семейство нямаме никаква информация къде е Денис и какво се случва с него. Това, което знаем, е че той е съден там, А ДОРИ НЯМА НАЗНАЧЕН АДВОКАТ!!!

А върха на несправедливостта е, че той ДОРИ НЯМА ТЕЛЕФОННА ВРЪЗКА СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ!!! От посолството и правителството вече месец "вдигат рамене" и потулват случая в архив "забравени".

 Скъпи приятели, създадох тази петиция, защото вярвам, че ако бъдем единни, Ние можем да докараме Денис в България и да "изчистим" набеденото му име. Можем да го върнем при семейството му и да покажем, че българите сме единна нация, дори когато нямаме правителство. Или поне да знаем, че ако наш сънародник е съден някъде зад граница, можем да му осигурим адекватна защита и поне да имаме информация за състоянието му.

 СЪРДЕЧНО ВИ МОЛЯ!

Подпишете петицията, споделяйте на близки и познати. Нека повече хора разберат за тази жестока несправедливост, на която стана жертва нашият достоен сънародник, приятел, съпруг и баща на две прекрасни деца!

Благодаря Ви!