Русия превърна кризата с KOVID 19 в оръжие за хибридно мародерство и психологически тероризъм

EUvsDisinfo е преброил близо 1 000 публикации с кремълски лъжи за пандемията

Александър Николов

Само за година епидемията с коронавирус се оказа ново мощно и все по-актуално острие на руската хибридна война срещу Запада и свободния свят. Световни анализатори дори говорят за хибридно мародерство или специфична форма на психологически тероризъм. От средата на 2020 г. руските държавни медии, техни проксита и контролираните от тях акаунти в социални платформи намериха нова благоприятна среда за пропаганда,  отразявайки активно гражданските протести срещу предприеманите от западните правителства карантинни мерки за справяне с вируса, представяйки ги като ограничаващи гражданските права. Особен фокус бе поставен над протестите в САЩ, Великобритания и Европа.  Паралелно с това пропагандата на Кремъл поставя непрекъснато под съмнение и всички опити на САЩ и Европа да противодействат с ваксини и лекарства на китайската зараза.

 Наскоро информационният проект на Еврокомисията EUvsDisinfo, публикува рейтинг на най-големите провали на кремълската дезинформация през 2020 година.

Неслучайно водещата втора позиция в своеобразната класация е отредена именно на разпространяваните от руската пропаганда фейк-нюз за пандемията от коронавирус, включително и за разработваните на Запад ваксини и ограничаваните права на гражданите заради паднемията. 

EUvsDisinfo е преброил близо 1 000 публикации

само за няколко месеца, съдържащи несъответстващи на действителността твърдения, свързани с коронавируса. Както отбелязва разследващият екип, руската пропаганда първоначално се опитвала да дискредитира ваксината на AstraZeneca, но след като фармацевтичната корпорация заяви намерението си да си сътрудничи с руския институт "Гамалеи", разработил "Спутник V", нападките срещу ваксината са прекратени незабавно.

Именно на базата на тези факти и анализи ЕК предупреди, че през последната година вследствие на пандемията руската пропаганда се е удвоила.

Най-острите стрели са насочени към САЩ, Франция, Германия, Италия и много от бившите социалистически страни, които до края на миналия век бяха в зоната на Москва. 

Коронавирусът е продукт на генно инженерство, създаден в секретните лаборатории на Съединените щати в полза на "глобалистите", Световната банка и други "стопани на парите" зад океана. Един от тях е "добрият човек" Бил Гейтс, които с вероломна точност е планирал мащабите и жертвите на пандемията, за да извлече несметни печалби от страданията на обикновените хора. Това е краткият "синопсис" на близо 10 минутно пропагандно видео, създадено от руската конспиративна онлайн платформа "Крамола". От няколко месеца то се разпространява мощно в цял свят.

Подобни провокации принудиха Вашингтон след встъпването на президента Джо Байдън да обяви, че от страна на Русия има кампания срещу мерките на правителството, но и дезинформация срещу две от ваксините срещу коронавируса, разрешени за употреба в САЩ. Звеното в американската дипломация, следящо и париращо чуждата, пропаганда е идентифицирало четири руски интернет платформи, ръководени от руските разузнавателни служби, които разпространявали дезинформация. Това призна говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. В тези сайтове е имало дезинформация относно две от разрешените в САЩ ваксини, добави той.

Според в. Wallstreet Journal кампанията за дезинформация е била насочена срещу ваксината на Pfizer. В САЩ са разрешени за използване и ваксината на Moderna и тази на Johnson & Johnson.

"Ясно е, че Русия прибягва до старите си методи и като прави това

излага потенциално на опасност живота на хората,

защото разпространява дезинформация относно ваксини, за които ние знаем, че спасяват човешки животи всеки ден", каза Нед Прайс.

Експертът в Цифровата криминалистична лаборатория (DFRLab) към аналитичния център "Атлантически съвет" Емерсън Брукинг съобщава, че в интернет руските групи са имали значителна активност:

"Те действаха в социалните мрежи, манипулираха информацията, изграждаха дезинформация. Ние изучавахме и скритата им дейност в нашата лаборатория. Наблюдавахме и няколко мрежи, които се управляват от известната фабрика за тролове – "Агенция за интернет-изследвания".

Брукинг разказва, че служителите на руската фабрика за тролове специално са издирвали американци, чиито възгледи са близки до тези на Кремъл: "Служителите на АИИ пускаха интернет-сайтове, съсредоточени върху политиката на САЩ, в които публикуваха гледни точки към нея характерни за крайнодесните и крайнолевите.

Те наемаха американски граждани и ги използваха "на тъмно", за да пишат в тези платформи материали, в които се защитават такива антиправителствени възгледи.

Тези "автори" родени в САЩ не са знаели, че всъщност работят за руска организация, защото служителите на АИИ са използвали фалшиви лични данни и снимки, генерирарни с помощта на изкуствен интелект, така че на практика е невъзможно да се определи кои всъщност са те. 

Обект на очерняне от страна на Русия в условията на пандемия е и Германия. "Никоя друга страна в ЕС не е изложена на толкова много дезинформационни атаки, колкото Германия", се казва пак в доклад за борбата срещу дезинформацията, изготвен в рамките на проекта EUvsDisinfo на Европейската служба за външна дейност. 

Франция също се оказа засегната от руската дезинформация. Тя обвини Москва, че използва своята ваксина Спутник V като инструмент за разпространение на влияние, а не като начин за борба със световната здравна криза. "По отношение на начина, по който се процедира с нея, тя (ваксината Спутник V) е по-скоро средство за пропаганда и агресивна дипломация, отколкото средство за солидарност и здравна помощ", твърди външният министър Жан-Ив Льо Дриан. 

 В същото време, докато Кремъл тиражира лъжи за разпространението на коронавируса и мерките срещу него в Русия, а Путин уверява, че всичко е под контрол, никoй нe знae рeaлнaтa кaртинa с пандемията, а тестваните пациенти са изключително малко, признaвa кмeтът нa Мocквa, дoкaтo излизa извън oбхвaтa нa прoпaгaнднитe нaрaтиви, пишe Ghаll.соm.uа.

Ceргeй Coбянин oбяви oчeвидeн фaкт, кoйтo Путин явнo нe cмee дa признae публичнo

През последните някoлкo ceдмици oфициaлнитe руcки прaвитeлcтвeни мeдии гoрдo cъoбщaвaт нeoбичaйнo ниcкa cтaтиcтикa зa рeгиcтрирaнитe cлучaи нa кoрoнaвируc и cмъртнocт в cрaвнeниe c дaнитe oт други cтрaни, ocoбeнo в CAЩ и cтрaнитe oт EC. Нa фoнa нa тaкивa „ниcки“ чиcлa Руcия ce гoрдee и c възмoжнocтитe cи дa изпрaщa eкcпeрти и мeдицинcкo oбoрудвaнe в зaпaднитe cтрaни, бoрeщи ce c бушувaщaтa пaндeмия, cъoбщaвa УНИAН, пoзoвaвaйки ce нa eкcпeртния цeнтър нa IGDTS. Но светът още помни, как през миналото лято Русия изпрати специални медицински екипи и лекарства за борба с коронавируса в Италия като мощно пропагандира акцията си. Но по-късно стана ясно, че благотворителната кампания се използва за

прикриване на операция на ГРУ за шпионаж,

което предизвика бурни протести в няколко италиански града.

Въпреки пропагандата в дeйcтвитeлнocт никой не се съмнява, че руcкaтa здрaвнa cиcтeмa e в пълна кaтacтрoфa. Но впечатление прави, че отделни руски профили в социалните мрежи и някои руски сайтове приканват към протестни действия  в западните демокрации срещу ограничителните разпоредби и невъзможността да се овладее пандемията. Подобни призиви към гражданско неподчинение несъмнено целят създаване на размирици. Умишлено се демонизират предприеманите от западните държави противоепидемиологични мерки като им се придава емоционален патос – определяни са като античовешки, целящи разделяне на индивида с неговите близки и роднини, изолирането му от социалната среда. Паралелно с това открито се критикува и поставя под въпрос ефикасността на пандемичните ограничения, включително необходимостта от носене на предпазни маски, поставяне на ваксини и PCR тестовете. По всичко личи, че прилаганата руска пропагандна кампания цели създаването на хаос и дезинформация сред западните общества, които по този начин са провокирани да гледат с недоверие към мерките на своите правителства.