Със супер-влак окупаторите ще бранят Донецка област

30-километровото солидно препятствие има за цел да спира придвижването на ВСУ

снимка: DeepState

снимка: DeepState

Руската армия прибягва до необичайни решения, за да укрепи отбраната на Донецка област срещу евентуално украинско констранастъпление. Тя е подредила жп състав от 2100 товарни вагона, който се простира на 30 км по дължина между Оленовка и Волноваха, на приблизително 6 км от сегашната линия на фронта, съобщава украинският OSINT-проект DeepState, цитиран от "Сега".

По спътниковите снимки може да се определи, че Русия е започнала събирането на вагоните през юли 2023 г.

Според експертите идеята е товарните вагони да станат солидно препятствие пред придвижването на Въоръжените сили на Украйна, тъй като е изключително трудно да се повреди, премести или взриви такова голямо количество метал. А движението на техника през такова препятствие, без пробиване на коридор е невъзможно, обяснява американският Институт за изучаване на войната.

Преди украинското контранастъпление през 2023 г. руските военни построиха многостепенна отбранителна линия на окупираните територии, която получи името "линията на Суровикин". Тя включваше минни полета, бетонни бункери и "драконови зъби". Всичко това не позволи на ВСУ да постигнат сериозни успехи в хода на своето контранастъпление.