Русия против виртуално участие на Зеленски в заседанието на ООН, иска го лично

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Русия възрази срещу виртуалното участие на украинския президент Володимир Зеленски в заседанието на Съвета за сигурност на ООН, за което съобщи по-рано украинската страна. Руският постоянен представител в световната организация Василий Небензя заяви по време на заседание на този орган. По-рано днес бе съобщено, че Зеленски ще участва в срещата по Украйна чрез видеовръзка.

"Г-н председател, нашата делегация възразява срещу виртуалното участие на украинския президент Володимир Зеленски в днешната среща", посочи той. Небензя обясни, че Русия по принцип "не е против участието на украинския президент или негов представител в срещата".

"Но това участие трябва да бъде лично, т.е. физическото му присъствие в залата на Съвета за сигурност", каза той. "Това не е наша прищявка, а правилата, които регулират работата на съвета. Тук няма никаква политика, това е чисто процедурен въпрос", заяви дипломатът. "Освен това той (Зеленски - бел. ред.) е обявен за ръководител на украинската делегация на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, което може да се осъществи само чрез лично участие", подчерта Небензя. /БГНЕС