Русия с ултиматум към САЩ, предупреждава за "непредвидими последици"

Тази седмица Русия изпрати официална дипломатическа нота до Съединените щати, в която предупреждава, че доставките на САЩ и НАТО на "най-чувствителните" оръжейни системи за Украйна "наливат масло в огъня" на конфликта там и могат да доведат до "непредвидими последици", пише американският вестник The Washington Post.

Дипломатическият демарш, чието копие е видяно от вестника, идва на фона на решението на президента на САЩ Джо Байдън да одобри драматично разширяване на обхвата на оръжията, предоставяни на Украйна - пакет от 800 милиона долара, включващ 155 мм гаубици - сериозна модернизация на далекобойната артилерия, за да съответства на руските системи — дронове за брегова отбрана и бронирани превозни средства, както и допълнителни преносими противовъздушни и противотанкови оръжия и милиони патрони.

Съединените щати също така улесниха доставката на Украйна на системи за противовъздушна отбрана с голям обсег, включително пратката на Словакия на съветски пускови установки С-300, с които украинските военни вече знаят да работят. В замяна, американскат администрация обяви миналата седмица, че в страната се разполагат американски системи "Пейтриът" и ще се обмисли дългосрочното им предоставяне.

Доставката на оръжията, първата вълна от която според официалните лица на САЩ ще пристигне в Украйна до дни, е след спешен призив към Байдън от украинския президент Володимир Зеленски, който твърди, че руските сили се мобилизират за голямо нападение на региона на Донбас в Източна Украйна и по крайбрежната ивица, свързваща го с окупирания от Русия Крим на юг. Руските войски до голяма степен се изтеглят от северната част на страната, включително около столицата Киев, след "унизителни поражения от украинските военни и местни съпротивителни сили," според вестника.

"Това, което руснаците ни казват насаме, е точно това, което ние казваме на света публично - че огромната помощ, която предоставяме на нашите украински партньори, се оказва изключително ефективна", каза висш служител на администрацията, който говори за условието за анонимност относно чувствителния дипломатически документ.

Държавният департамент отказа да коментира съдържанието на дипломатическата нота от две страници или какъвто и да е отговор на САЩ.

Експертите по Русия предполагат, че Москва, която е обозначила оръжейните конвои, които влизат в страната като легитимни военни цели, но досега не ги е атакувала, може да се готви да го направи.

"Русия се цели към складове за оръжия в самата Украйна, където са били съхранявани част от тези доставки", каза Джордж Бийби, бивш директор на анализите за Русия в ЦРУ и съветник за Русия на бившия вицепрезидент Дик Чейни. "Истинският въпрос е дали те ще надхвърлят опитите за атакуване на (оръжейните доставки) на украинска територия, или ще се опитат да поразят самите конвои може би в страните от НАТО в украинската периферия", които служат като пунктове за прехвърляне на доставките на САЩ.

Ако руските сили се "препънат" в следващата фаза на войната, както стана в първата, "тогава мисля, че шансовете Русия да атакува оръжейните доставки на територията на НАТО се увеличава значително", каза Бийби. "Имаше предположение от страна на много от нас на Запад, че можем да снабдяваме украинците наистина без ограничения и да не поемаме значителен риск от отмъщение от страна на Русия", каза той. "Мисля, че руснаците искат да изпратят съобщение тук, че това не е вярно.

Дипломатическата нота е с дата от вторник, след като за първи път изтече информация за новия пакет от оръжия, който доведе до 3,2 милиарда долара общата сума на американската военна помощ, предоставена на Украйна след инвазията на 24 февруари, според говорителя на Пентагона Джон Кърби. В публично съобщение в сряда Байдън каза, че тези доставки ще включват "нови способности, съобразени с по-широкото нападение, което очакваме Русия да започне в Източна Украйна".

Сред елементите, идентифицирани от Русия като "най-чувствителни" са "ракетните системи за залпов огън", въпреки че се смята, че Съединените щати и техните съюзници от НАТО не са доставяли такива оръжия на Украйна. Русия обвини САЩ и техните съюзници, че нарушават "строги принципи", регулиращи прехвърлянето на оръжия в зони на конфликт, и че не обръщат внимание на "заплахата високоточни оръжия да попаднат в ръцете на радикални националисти, екстремисти и бандитски сили в Украйна".

Москва обвини НАТО, че се опитва да притисне Украйна да "се откаже" от и без това досега неуспешните преговори с Русия, "за да продължи кръвопролитието". Вашингтон, според Русия, притиска други страни да спрат всякакво военно и техническо сътрудничество с Русия, а тези с оръжия от съветската епоха да ги прехвърлят на Украйна.

"Призоваваме Съединените щати и техните съюзници да спрат безотговорната милитаризация на Украйна, която предполага непредвидими последици за регионалната и международната сигурност", се казва в нотата.

Андрю Вайс, бивш директор на Съвета за национална сигурност по въпросите на Русия, Украйна и Евразия, а сега вицепрезидент по изследванията във Фонда на Карнеги за международен мир, припомни, че руският президент Владимир Путин, в реч в утрото на началото на инвазията, предупреди че западните нации ще се сблъскат с "последствия, по-големи от всички, с каквито са се сблъсквали в историята", ако се включат в конфликта.

По това време вниманието се съсредоточи върху напомнянето на Путин, че Русия притежава мощен ядрен арсенал, каза Вайс, но това също беше "много изрично предупреждение да не се изпраща оръжия в зона на конфликт". След като начертаха червена линия, той се запита, дали руснаците "сега са склонни да подкрепят това?"

Подобна атака би била "много важен ескалационен ход, преди всичко, защото представлява заплаха за Запада, ако те не са в състояние да продължат доставките в Украйна, което от своя страна може да намали капацитета на Украйна за самозащита". Този риск "не трябва да се омаловажава", каза той, отбелязвайки допълнителния риск опитът за удар на конвой в Украйна да се обърка над границата на територията на НАТО.

Висшите служители на отбраната на САЩ остават загрижени за възможността за подобни атаки. "Ние не приемаме никакво движение на оръжия и системи, влизащи в Украйна за даденост", каза Кърби в четвъртък. "Не в даден ден."

Той обясни, че само украински войски внасят оръжията в Украйна, след като Съединените щати ги доставят в региона, и "колкото по-малко казваме за това, толкова по-добре".