Русия се готви да напусне ЮНЕСКО

Причината е, че властта в Москва смята за развива като туристически дестинации езерото Байкал и Камчатка

Заместник-председателят на Държавната дума Пьотр Толстой предложи да се обмисли оттеглянето на Русия от ЮНЕСКО заради критиките на организацията към законопроект, който позволява ограничено изсичане на горите край езерото Байкал.

"Ще се вслушаме ли в тяхното мнение? Имаме ли изобщо нужда от членство в подобна политизирана организация? Това е въпросът", пише Толстой в Telegram-канал, цитиран от Сега.

Както отбелязва парламентаристът, в понеделник в Саудитска Арабия ще започне сесия на ЮНЕСКО, на която "пазителите на световното наследство ще се скарат на Русия за туристическото развитие на Байкал и Камчатка".

"В такива международни организации ние трябва да защитаваме нашите икономически и геополитически интереси, а не да подкрепяме с участието си мнението на западния истаблишмънт какво може и какво не може да прави Русия", продължава Толстой, като подчертава, че международните организации "не биха искали Русия да развива своите феноменални туристически възможности".

Байкал е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, най-дълбокото езеро в света и най-големият резервоар на прясна вода (до 20 % от световните запаси). То е популярна туристическа дестинация в Русия.

За законопроекта
През юли Държавната дума прие на първо четене законопроект, който разрешава изсичането на дървета около езерото Байкал за конкретни цели до 2030 г.: за направа на противопожарни просеки, разширяване на гробища, изграждане на пречиствателни станции и пътища, разположени на брега на езерото. Според авторите на измененията това е необходимо, наред с другото, за изграждането на инфраструктурни съоръжения, необходими за живота на местното население и за екологично правилната експлоатация на туристическите обекти.