Русия се готви да похарчи близо 500 000 евро за ударен пиар в България и други страни

Тя ще се осъществи чрез три медийни проекта, които трябва да бъдат реализирани до края на 2023 година

До края на годината Русия ще проведе масирана рекламна кампания в редица страни, сред които и България. "Россотрудничество" е обявила три поръчки за 46.6 млн. рубли (около 468 000 евро) за хвалебствени статии и пиар в страните от бившия съветски блок, Азия и Африка. Те трябва да приключат за рекордно кратко време - до края на годината остават само три седмици, пише "Сега".

Според първата поръчка "Россотрудничество" ще похарчи 21.6 млн. рубли (около 214 000 евро) за видео до 30 секунди за руската помощ за страните получатели на техническа, финансова и хуманитарна помощ, което ще бъде излъчвано в 20 страни, сред които и България и Израел. Във всяка страна видеото трябва да бъде показано поне 100 пъти. Преди "Россотрудничество" не е поръчвало такава реклама в Израел и България, отбелязва Телеграм каналът "Агенцията". Сумата обаче изглежда доста скромна за желаните цели - производство на видео и неговото разпространени в толкова държави.

Друга част от парите - 12.7 млн. рубли, ще отидат за турове на журналисти от страните от Близкия Изток и Африка, посветен на проблемите на продоволствената сигурност. Журналистите ще трябва да публикуват поне 30 материали за дейността на Русия в тези сфери.

В трета поръчка ще бъдат дадени 12.3 млн. рубли (122 000 евро) за реклама в руските и западните социални мрежи, голяма част от които са забранени в Русия. Рекламата е насочена към жителите на страни от Азия, Африка, Близкия Изток, Европа и Латинска Америя - не по-малко от 20 страни. За първи път освен традиционните СМИ учреждението към руското министерство на външите работи ще използва и  YouTube, Google Discovery и Google.

Работата по трите поръчки трябва да приключи до края на 2023 г. Според "Агенцията" поне от 2019 г. "Россотрудничество" не е харчила толкова пари за информационни кампании, особено в толкова кратки срокове. Общият бюджет на ведомството, според сайта за държани поръчки, е около 90 млн. рубли.

Миналата седмица The Economist написа, че пропагандата на Кремъл се е оказала особено ефективна в страните от "глобалния Юг".

България беше и вероятно все още е най-уязвимата страна от НАТО и ЕС за руска дезинформация и пропаганда. Проучванията показват, че почти половината от населението симпатизира на режима на Путин преди войната. Този дял е намалял след 24 февруари 2022 г.: от 45% през 2021 г. на 30% през март 2022 г., според проучване на GLOBSEC. Руската пропаганда рязко се увеличи онлайн след 24 февруари 2022 г., както се вижда в подробен доклад на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Пропагандата и дезинформацията се разпространяват чрез известни онлайн издания, които застанаха на руската страна в конфликта, и чрез нови домейни с неясна собственост, които директно нямат голяма посещаемост, но съдържанието им се разпространява масово във Facebook. Проучванията показват, че повече от 60% от българите разчитат на Facebook като основен канал за информация. Това принуди българското правителство да забрани 40 000 IP адреса и домейни, за които се смята, че са свързани с руски DDOS атаки. Българските власти също изразиха опасенията си пред Мета (собственик на Facebook), че руската дезинформация и пропаганда се разпространяват в мрежата.