Москва си играе с огъня: Су-35 действал провокативно към американски разузнавателен самолет

Руският изтребител е застраши живота на четиричленния американски екипаж, разкриха US-източници

Действията на руски боен изтребител в небето над Сирия застрашиха живота на четирима членове на екипажа на американски разузнавателен самолет, предаде Асошиейтед прес, като се позова на неназовани американски служители, пишат Факти.бг.

На 16 юли руски изтребител Су-35 „прелетял много близо“ до американски разузнавателен самолет МС-12, предизвиквайки и силна турбуленция, посочва агенцията. Колко близо е прелетял руският изтребител служителите не уточняват.

В същия ден Олег Гуринов, заместник-ръководител на Руския център за помирение на Сирия, съобщи, че самолети, включително МС-12W, на ръководената от САЩ коалиция три пъти са нарушили сирийското въздушно пространство. Прехващането на руския пилот е попречило на американския екипаж да управлява безопасно самолета, твърдят източници. Те нарекоха инцидента „ново ниво на небезопасно поведение, което може да доведе до инцидент или загуба на живот“.

Високопоставен служител на Пентагона каза, че САЩ обмислят няколко варианта за противодействие на нарастващата руска активност в небето над Сирия, за която се твърди, че е усложнила опитите на американските военни да атакуват военното командване на групировката "Ислямска държава". Агенцията обяснява засилената руска военна активност от март на нарастващото сътрудничество между Москва, Техеран и сирийското правителство в опит да принуди САЩ да напуснат Сирия.