Русия твърди, че близо 1000 украински бойци от "Азовстал" са се предали, командирите са още вътре

Донецкият лидер Пушилин заяви, че съд ще реши съдбата на украинските бойци, които са се предали

Русия съобщи в сряда, че общо 959 украински бойци, включително 80 ранени, са се предали от бункерите и тунелите под стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол от понеделник.

Ройтерс съобщи в понеделник вечер, че седем автобуса с украински военни са били откарани в бивша наказателна колония край Донецк, а Киев потвърди, че тежко ранените са настанени в болница в град Новоазовск, също под руски контрол.

Лидерът на сепаратистите в Донецк Денис Пушилин заяви, че съд ще реши съдбата на украинските бойци, които се предадоха в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, съобщи местна медия. Украинските власти се надяват да си ги получат в замяна на руски пленници, които държат.

Пушилин каза още, че висшите украински командир все още са вътре в завода и не са се предали. Агенция ДАН цитира Пушилин, че сред стотиците бойци, които сложиха оръжие няма командири от най-високо ниво. "Те не са напуснали (заводът)" към момента, каза той.

В последната актуализация на това, което Москва нарича своя специална военна операция, министерството каза, че Русия е ударила с ракети цели в Източна Украйна в района на Соледар в Донецка област.

Русия нанесе удари по 76 контролни точки и 421 войскови и артилерийски точки, включително 147 артилерийски и минохвъргачки, с ракети и артилерия, съобщи министерството. Сред атакуваните цели са и украинска батерия от 155-мм гаубици М777, произведени от САЩ, съобщиха от министерството. Унищожени са и четири самолета.

Украинската страна не е коментирала броя на пленените военни в "Азовстал", нито твърденията на Москва за поразени цели.