Русия твърди, че сваленият Ил-76 превозвал украински пленници, Украйна: превозваше ракети С-300

Ня мястото няма тела, само отломки от фюзелажа

Русия твърди, че военно-транспортният самолет Ил-76 , който се разби днес в Белгородска област, превозвал 65 украински военнопленници - това става ясно от информация на контролираната от Кремъл агенция ТАСС.

В публикация на Униан обаче се посочва, че според украинските военни самолетът е летял с друг товар – ракети за системите С-300.

Украински експерти изтъкват, че на мястото на катастрофата не се виждат тела, а само отломки от фюзелажа на самолета. Всичко показва, че е имало мощна детонация – такава се вижда и на разпространени в мрежата кадри. 
Според оценките мащабната експлозия е причинена от взривяването на намиращите се на борда боеприпаси.

Посочва се също, че при размените военнопленниците не се превозват със самолети.  

Засега липсва конкретна официална информация от украинските военни по случая.

Руският депутат Андрей Картаполов, цитиран от Ройтерс, твърди, че самолетът бил свален с 3 ракети, „които Западът е доставил на Украйна“.

Според обясненията на Москва, на борда имало 74 души заедно с екипажа. Украинският наблюдател Олександър Коваленко посочва, че според видяното, на борда не е имало толкова хора – в самолета е бил само 6-членният екипаж.

Традиционно Русия прикрива загубите си или се опитва да ги омаловажи и дори да припише негативите си на противниковата страна.

Превод Faktor.bg