Русия ударно трупа ракети: експерт разкрива стряскащи цифри

За последен път Русия използва ракети Х-101/555 на украинска територия през нощта на 21 септември. Отсъствието на пускове от основната ударна номенклатура през последните месеци само затвърждава убеждението, че процесът на тяхното натрупване се извършва методично и ударно, смята военно-политическият коментатор Александър Коваленко, предава УНИАН.

„Ще отбележа също, че дори да натрупат 200 ракети, те няма да могат да ги изстрелят едновременно, тъй като в този случай вече възниква проблемът с наличността и функционалността на ракетоносителите“, пише той.

Според експерта обаче Руската федерация не е останала без ракети.
"В нощта на 21 септември Русия използва 43 ракети Х-101/555 на територията на Украйна, от които 36 бяха свалени. От този ден ракети от този тип не са използвани на територията на Украйна. Но това не означава, че те са се изчерпали, защото това, което се произвежда, не може да свърши“, коментира експертът.

В същото време Коваленко описа подробно колко ракети може да произвежда Русия на месец:

- Х-101/555 - в Русия на ден се произвеждат по две ракети Х-101/555; в същото време ракетите, които са били неизползваеми и изискват сериозен ремонт, се възстановяват; това са главно ракети Х-55. По този начин на месец руските войски могат да произвеждат средно 60 ракети Х-101/555/55 +/- 20%);

- SLCM "Калибър" - месечно производство може да бъде до 40-45 ракети;

- Искандер-М" - производството на тези ракети е деликатно и критично зависимо от доставките на чужди компоненти, но средно те могат да произвеждат 3-4 напълно боеспособни ракети на седмица;

- Kh-47M2 "Кинжал" – производството им е още по-проблемно, защото е зависимо почти изцяло от чужди компоненти, които включват повече от 300 микросхеми, микрочипове и други чуждестранни продукти. Тяхното производство може да достигне средно до 2-3 бойни ракети на месец.

Превод: faktor.bg