Русия вече изстрелва от Азовско море ракети срещу Украйна

Смята Черно море за твърде опасно

Снимка: Фейсбук - ВМФ на Русия

Снимка: Фейсбук - ВМФ на Русия

Армията на страната агресор Русия започна да използва акваторията на Азовско море за разполагане на ракетоносци и атаки с ракети с морско базиране срещу Украйна. Това заяви говорителят на Военноморските сили на Украйна Дмитро Плетенчук, цитиран от Гордон.

"Четири ракети ("Калибр") бяха изстреляни от акваторията на Азовско море и това е важен повратен момент, защото те го използват, смятайки го за по-безопасна акватория, отколкото Черно море." – посочи Плетенчук.

Той отбеляза, че окупаторите са създали заграждения в Керченския пролив и смятат да използват надводни ракетоносци в по-безопасното според тях Азовско море.

"Но те вероятно забравят, че Азовское море е близо до нас… Ние вече знаем, какво да правим с това." – добави говорителят на украинските ВМС.

По-рано Плетенчук коментира, че тъй като за руския флот е станало „крайно неудобно" в Черно море,  руснаците са прехвърлили в Азовско море част от корабите си, които бяха базирани в Крим и в Новоросийск. По негови данни, сега в Азовско море се намират осем руски военни кораба. 

Превод Faktor.bg