Русия вербува шпиони в Норвегия чрез географско дружество - оглавяват го Путин и Шойгу

Руснаците искали да се заснемат военни обекти

Владимир Путин и Сергей Шойгу, снимка: ЕРА/БГНЕС

Владимир Путин и Сергей Шойгу, снимка: ЕРА/БГНЕС

В норвежката столица Осло руски организации предлагат на "обикновени граждани" да шпионират  в полза на Русия, съобщават телевизионният канал "Настоящее время" и разследващият проект "Система".

Жител на Осло разказва пред изданията, че с него са се свързали хора, които официално са представители на Руското географско общество, което не е в санкционните списъци на западните страни, макар че го оглавява военният министър на Русия - Сергей Шойгу, а председател на попечителския му съвет е президентът на страната-агресор Владимир Путин.

"Те искаха всякакви репортажи, например от една джамия: имаше някакъв скандал, че двама младежи мюсюлмани от бившите съветски републики обявили сключване на еднополов брак. Каква е връзката  между ЛГБТ, мюсюлманите и географското общество – за мен е загадка. Най-много ме напрегна това, че веднъж казаха: трябва да отидеш в Алта, Тромс (арктически градове в северната част на Норвегия), като между другото споменаха за "военни бази" и че някак трябва да ги снимам." – продължава мъжът, чието име е Иван.

Той отбелязва, че по случая със заснемането е контактувал с няколко души и че са му предлагали над 1000 долара за ден. Освен това са го канили в Русия на „географска конференция“ в Мурманск или Архангелск.

Събеседникът смята, че не е единственият, с когото руснаците са се опитвали да се споразумеят. 
"Защо да им правя мръсно (на норвежците – б.р.)?" – недоумява той.

"Виждам какво прави сега Русия. Макар че никога не съм живял в Русия, мисля по руски, говоря руски език, обичам по руски. Нямам нищо общо с това, което става сега, и с всички сили ще се старая да направя така, че това зло да не дойде тук." – споделя мъжът.

Въз основа на проучването "Настоящее время" прави извода, че "Кремъл вербува шпиони в Норвегия, използвайки Руското географско общество".

Превод Faktor.bg