Русия все повече използва диверсанти, за да постигне превъзходство на фронта в Украйна

В района на Харков активността на вражеските диверсантни групи се е увеличила през последните седмици - каква е целта им?

Говорителят на Държавната гранична служба Андрей Демченко коментира ситуацията с диверсантните групи по границите с агресора Русия. В коментар за УНИАН той каза, че най-активният регион в атаките на тези групи дълго време е била Сумската област, но сега ситуацията се е променила.

Това е системна работа на врага, отбелязва Андрей Демченко: „Врагът, освен обстрелите, използва диверсанти по цялата дължина на границата с Украйна и територията, контролирана от Украйна. Това са Черниговска област, Сумска област, Харковска област. Доскоро те бяха най-активни в посока Сумск. Но през последните няколко седмици "регистрирахме опит на диверсантни групи да работят и в Харковска област. Но Черниговска област е постоянно под тяхна заплаха."

Противникът използва диверсанти, за да локализира местонахождението на подразделения на украинските сили за отбрана, пътна полиция и други компоненти, които укрепват отбраната в тези направления, или да унищожи тези компоненти, отбелязва представителят на Държавната гранична служба. Диверсантни групи често влизат на наша територия и под артилерийско прикритие.

"След фиксирането на обектите има атаки, които Русия продължава да извършва от нейна територия. Например през последния месец те извършиха повече от 2000 атаки в Черниговска област, Сумска област, Харковска област. Става дума за обстрели с артилерия, танкове, минохвъргачки, стрелково оръжие, авиация“, - обясни Андрей Демченко.

Според него поради честотата интензивността на атаките не може да се говори за инженерно укрепване на границите с Русия. Затова границата се укрепва в граничната зона максимално близо до граничната полоса, но това се осъществява чрез заемането на огневи позиции, землянки, окопи.

Той подчерта, че опасността в тези територии остава повишена и не само за граничарите и военнослужещите, но и за цивилните. Диверсантите многократно са стреляли по цивилни лица, които са се изпречвали на пътя им, за да предпазят себе си, че могат да бъдат издадени на украинските власти.