Руска атомна подводница загуби мощност край бреговете на Дания

Руска подводница с ядрен двигател се движела със скорост от едва 1,5 възела към брега на Дания. Датски военноморски кораб предложил помощ, която руските моряци „учтиво отказаха“.

Руската атомна подводница „Орел“, която осъществявала преход от Санкт Петербург към Колския полуостров заедно с ескортиращи кораби, за кратко загубила скорост във водите на изток от втория по големина град в Дания, Орхус.

Това съобщи норвежкият вестник The Barents Observer.

Според него инцидентът е станал на 30 юли.

Екипажът на датския патрулен кораб Diana, придружаващ руската група от три кораба, нарече ситуацията „драматична“ на страницата си във Фейсбук.

„Ескортът в Балтийско море ще остане в историята като драматичен и вълнуващ, тъй като ядрената подводница „Орел“ клас„ Оскар II“ имаше проблеми с тягата и загуби скорост в района, започна да се носи със скорост от 1,5 възела“, казаха датските моряци.

Руските кораби се приближили до подводницата, било подготвено оборудване за теглене.

От Diana предложили помощта, която „те учтиво отказаха, което не беше изненадващо“, пишат по -нататък моряците на датския кораб.

Според тяхната информация "Орел" известно време по -късно е успял да стартира отново двигателите и съоръженията за теглене били премахнати.

Подводницата била известно време на повърхността, но след това се потопила, съобщиха от Съвместния щаб на въоръжените сили на Норвегия пред Barents Observer.

Няма официални коментари от командването на ВМС на Русия относно инцидента. Не е известно какво е причинило загубата на скоростта на подводницата, дали инцидентът е свързан с ядрени реактори или с повреда на помощно оборудване. Подводницата K-266 Oрел е въведена в експлоатация през декември 1992 г. Тя принадлежи към проекта 949A "Aнтей“ ("Oscar-II" според кодификацията на НАТО). На борда има два ядрени реактора. Нейното стандартно въоръжение включва торпеда и крилати ракети. /БГНЕС