Руска депутатка декламира пред БНР: Русия е от най-свободните страни в света

Елена Афанасиева

Елена Афанасиева

"Днес Русия е една от най-свободните страни, където можеш да кажеш всичко. Никой не се страхува да критикува властта. Това е вярно, защото властта трябва да получава обратна реакция от хората, за да действа правилно". Това каза пред БНР Елена Афанасиева, член на Горната камара на Руската дума и дългогодишен депутат от партията на Владимир Жириновски, която е в България по повод 140 г. от установяването на дипломатически отношения България - Русия. 

По думите ѝ някои политически опоненти на Кремъл могат да говорят за политически тоталитаризъм, "но повечето хора в страната не смятат така".

В предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Афанасиева коментира, че в Русия не може да не се вълнуват от членството на България в НАТО и ЕС и санкциите, които те налагат на страната ѝ, но "това не означава, че по човешки сме спрели да обичаме българите, имаме специално отношение към българите, към славяните като цяло".

"От детството си съм научена да дружа с другите, а най-голямата дружба беше между руснаците и българите - пишехме си писма. Нищо не се е променило на ниво общуване на човек с човек. На държавно ниво обаче трябва да полагаме усилия да запазваме приятелските отношения, взаимоизгодните отношения. Да мислим къде нашите политически опоненти ни поставят капани и да не попадаме в тях. Трябва да действаме само в интересите на нашите страни. Имаме много повече взаимни интереси от това, което ни разделят, и това го показва нашата история. Разбира се, винаги ще има групи страни, които ще се опитват да влияят върху тези отношения, и трябва да бъдем готови за това".

Афанасиева сподели, че 225 студенти от България се обучават в Русия безплатно и има предложение тази бройка да бъде увеличена на 300