Руската полиция арестува над 700 протестиращи срещу "мобилизацията на Путин", сред задържаните има и деца

Руската полиция задържа над 700 души в няколко руски града, които протестираха срещу Владимир Путин и военната мобилизация, която подписа. Над 300 са в Москва и близо 150 в Санкт Петербург, според OVD-Info, независим уебсайт, който следи политически арести в Русия. Някои от арестуваните лица са непълнолетни, съобщи медията. Руското министерство на отбраната съобщи , че около 300 000 души ще бъдат призовани на активна служба, но заповедта остави отворена врата за много повече да бъдат призовани на служба. Повечето мъже на възраст 18-65 автоматично се броят за резервисти. В събота полицията беше разположена в градовете, където бяха планирани протести на опозиционната група Весна и поддръжници на задържания опозиционен лидер Алексей Навални. Те действаха бързо, за да арестуват демонстранти, повечето от които млади хора, преди да успеят да проведат протести.

В Москва тежък контингент полицаи обикаля в центъра на града, където беше планиран протест, и се проверяваха документите за самоличност на минувачите. Полицаите арестуваха онези, които смятаха за подозрителни. Млада жена се качи на пейка и извика "Ние не сме пушечно месо!", преди полицията да я отведе. В Санкт Петербург малки групи демонстранти успяха да се съберат и да извикат протестни лозунги, преди да бъдат заловени. В град Новосибирск в Източен Сибир над 70 души бяха задържани, след като пееха безобидна песен от съветската епоха, възхваляваща мира. В друг сибирски град, Иркутск, полицията връчи призовки във военните служби за набор на мъже, които участваха в протест. Бързата полицейска акция последва разпръскването на протестите в сряда, когато над 1300 души бяха задържани в Москва, Санкт Петербург и други градове.

В събота Путин подписа набързо одобрен законопроект, който затяга наказанието за войници, които не се подчиняват на заповедите на офицерите, дезертират или се предават на врага.