Руската полиция атакува "Свидетелите на Йехова“

Правоохранителните органи са осъществили мащабна операция срещу руския клон на „Свидетелите на Йехова“ във вторник и са задържали няколко души в рамките на ново разследване срещу групата, предава Reuters, като се позовава на изявление от следствието.

Групата е обявена за незаконна в Русия поради „екстремистките й възгледи“, а новото дело е започнато във връзка с опитите на „Свидетелите на Йехова“ отново да организират дейността на своя национален център в Русия и местните клонове.

Върховният съд разпореди "Свидетелите на Йехова" да се разпуснат през 2017 г. и някои активисти  бяха вкарани в затвора в последвалите репресии срещу сектата, припомня британската агенция.

Следственият комитет заяви в изявление, че е идентифицирал редица организатори и последователи на групата в над 20 региона и ги е задържал като част от разследването си.

Някои привърженици са се срещали конспиративно в апартамент в Северозападна Москва от юни 2019 г., за да обсъждат и изучават религиозна литература, свързана с тяхната вяра, и са обърнали част от жителите на Москва, се казва в съобщението.

„Свидетелите на Йехова“ са подложени на натиск в продължение на години в Русия, където доминиращата православна църква има пълната подкрепа на президента Владимир Путин, отбелязва още Reuters.

„Свидетелите на Йехова“ са християнска секта, известна с проповедите си от врата на врата, задълбочено своеобразно изучаване на Бибилията и отхвърляне на военната служба и кръвопреливането.