Руската православна църква: Турция да не се намесва в Нагорни Карабах

Руската православна църква с позиция по конфликта в Нагорни Карабах
"Турция не трябва да се намесва в конфликта около Нагорни Карабах, Руската православна църква /РПЦ/ призовава всички страни, участващи в конфронтацията, да решават проблемите си само на масата за преговори и по политически начин", заяви ръководителят на отдела за външни църковни връзки на Руската православна църква митрополит Иларион Волоколамски, съобщава РИА Новости..

"Необходимо е да се спре войната, да се спре кръвопролитието и да се търсят политически решения, докато е много важно трети сили да не се намесват. Сега непрекъснато чуваме изявления от Турция, но Турция няма нищо общо с конфликта и не трябва да има", каза митрополит Иларион в в ефира на телевизионния канал "Русия 24".

Според него е много важно разгръщащата се конфронтация около Нагорни Карабах да бъде прехвърлена "в мирен канал, в канала на политическите преговори", за да могат лидерите на Армения и Азербайджан да намерят взаимно приемливо решение за всички страни в конфликта и на първо място за хората в Нагорни Карабах.

Според Московската патриаршия този конфликт е преди всичко териториален спор между двете държави. "Никакви териториални спорове обаче не струват живота на хората", добави митрополитът. / БГНЕС