Руски агенти за влияние спретнаха измислен скандал с черния списък на „Миротворец“

Поредната "жертва" на "Миротворец"

Поредната "жертва" на "Миротворец"

Поредна буря в чаша вода разиграха руските агенти за влияние и пропагандисти у нас, насаждайки истинска медийна истерия. Причината е, че преди дни известният украински сайт „Миротворец” е включил в списъка си с „врагове на Украйна” още една българска гражданка и журналистка – Диляна Гайтанджиева. В някои издания се появиха свръх и преувеличени твърдения, че едва ли не има опасност за живота на Гайтанджиева и сигурността й, а държавата трябва да я защити. Още по-подла е манипулацията, че включването й в черния списък е едва ли не част от правителствената политика на Киев. 

„Миротворец“ е неправителствена организация, създадена през 2014 г., след анексирането на Крим от Кремъл. Инициатор е Антон Геращенко, който по-късно зае поста зам.-министър в украинското МВР. Целта на сайта е да състави всеобхватен списък и освети всички агенти за влияние по света, които със средствата на пропагандата, фалшивите новини и хибридни похвати превръщат подло Украйна в главен виновник за руската агресия и престъпната им политика. А терористичния режим на Путин е представян едва ли не като жертва. Истината е, че „Миротворец“ съвсем не е някаква тайна организация, която издава и изпълнява присъди, а разкрива и изобличава проруските пропагандисти и военни престъпници. В списъка на неправителствената организация вече са попаднали и други българи като Велиана Христова, член на УС на СБЖ, Велислава Дърева, Елена Йончева, Христо Георгиев, Румен Петков, Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов и други. Общото между тях е, че от години работят срещу териториалната цялост на Украйна, нарушават законите на страната, насаждат омраза срещу украинския народ, защитават създаваните от Русия измислени автономни републики, незаконните референдуми, както и мръсната убийствена война, която Кремъл води втора година срещу независимостта на украинците. За тези лица в българското общество няма никакво съмнение, че са

явни агенти за руско влияние у нас,

за които фактите и обективността нямат значение. 

Днес със специална декларация бе активиран в парламента и проруският политик Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“, който поиска държавата да се погрижи за сигурността на журналистката. В защита на Гайтанджиева се е обявил и СБЖ, превърнат от години от председателя на съюза Снежана Тодорова в присъдружна и васална организация на Руското посолство в София. Скандално в случая е, че до сега СБЖ и Тодорова нито веднъж не са застанали в защита на журналисти и медии, преследвани от Русия и жертви на лъжи и манипулации на Руското посолство.

 За някои от „героите“ на „Миротворец“ всъщност отдавна трябваше да се самосезират българските специални служби и прокуратурата, защото въпросните агенти работят активно и срещу членството на страната ни в ЕС и НАТО, тласкайки я към Евразия.

От „Миротворец“ не излагат аргументи, защо Диляна Гайтанджиева  е част от черния им списък. Но през 2017 година с нейна помощ Руското посолство се включи в черна кампания срещу производителите на българско оръжие. На фейсбук страницата на Руското посолство тогава бе поместен на челни позиции  специалният репортаж на руския телевизионен канал "Россия 24", "Болгарский поток". Той внушаваше, че България в тандем със САЩ е станала главният транзитен пункт за снабдяването  с оръжие на ИДИЛ и Близкия Изток. 

Български боеприпаси, включително и 122-милиметрови ракети се намират в складове на ислямисти, твърдеше репортажът. Гид в разследването на руските журналисти се оказва

позабравената "звезда" на фалиралата ТВ7 Диляна Гайтанджиева.

В ролята на гневна българка тя с отвращение осъзнава, че зад пролятата невинна кръв и разрушенията на цели градове в Близкия Изток стои българско оръжие. „Фабрика на смъртта“ – така Гайтанджиева нарича Вазовските военни заводи, които осигуряват препитание на хиляди българи. Натрапчиво се припомня, че в тези заводи са произвеждали оръжие по лиценз на СССР, но сега тези разрешителни са изтекли, а България продължава пиратското производство. Тогава се заговори, че зад хибридния репортаж стоят интереси на палестинското лоби у нас, а започналото разследване на прокуратурата реално не откри преки доказателства, че продаваме оръжие на ислямисти и бунтовници. Името на Гайтанджиева се свързваше през годините и с  репортажи, обслужваща интереси на Николай Бареков и банкерd Цветан Василев.

Още през юни 2016 година прокуратурата на Петербург се обяви за закриването на сайта "Миротворец" и поиска разпространението му на територията на Руската федерация да бъде прекратено. Миналата година Русия отправи искане до генералния секретар на ООН да помогне за закриването на "Миротворец", но акцията им отново се оказа безуспешна.