Руски министър към Борисов: Разчитаме да участваме в строежа на АЕЦ "Белене"

Денис Мантуров изтъкна, че Русия има интерес да купува от нас медицинска техника

Денис Мантуров

Денис Мантуров

Разчитаме да участваме и сме подали съответната заявка за строежа на атомната централа „Белене“. Това каза министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров след срещата си с българския премиер Бойко Борисов, предаде "Фокус“.

Двамата присъстваха на подписването на договора между "Булгартрансгаз“ и саудитския консорциум "Аркад“ за изграждането на "Балкански поток", продължението на газопровода "Турски поток“ през България към Сърбия и Централна Европа.

„Обсъдихме енергийната тематика като голям блок за взаимодействието. Освен енергийната тема, говорихме за взаимна доставка на машини и техника. Имаме интерес да купуваме фармацевтична продукция. Имаме интерес да разширяваме това сътрудничество и искаме да доставяме на българския пазар нашата продукция. Говорихме и за хуманитарно сътрудничество. Признателни сме, че в българските училища се изучава руски език. Български деца всяка година се учат в нашите университети, интересът на младите към образование в Русия се увеличава“, добави още той.