Руски нобелов лауреат продаде наградата си за $103 млн., с парите помага на украински деца

Дмитрий Муратов

Дмитрий Муратов

Златният медал на нобеловия лауреат Дмитрий Муратов бе продаден за над 103 милиона долара. Средствата ще бъдат дарени за деца-бежанци от Украйна. Купувачът, платил огромната сума, предпочете да остане анонимен. Наддаването се проведе на световния ден на бежанците.

Муратов е основател и главен редактор на опозиционния вестник „Новая газета”. Месец след като започна войната в Украйна, вестникът беше принуден да напусне Русия. Журналистите бяха заплашени от затвор според новия закон, забраняващ да се критикува военната кампания.

Муратов спечели Нобеловата награда през 2021 г. заедно с журналистката Мария Реса от Филипините, като комитетът ги отличи "за усилията им за защита на свободата на изразяване". Муратов е сред групата журналисти, които основават "Новая газета" през 1993 г. след разпадането на Съветския съюз. Тази година той стана единственият голям вестник, който остана да критикува президента Владимир Путин и неговите тактики в страната и извън нея. Съобщението, че преустановява дейността си, дойде повече от месец след инвазията на Москва в Украйна.

През април Муратов беше нападнат във влак, когато неидентифицирано лице хвърли върху него боя на маслена основа, смесена с ацетон, в резултат на което очите му пострадаха.

От 2000 г. насам шестима журналисти и сътрудници на "Новая газета" са били убити във връзка с работата си, включително разследващата журналистка Анна Политковская. Муратов посветил Нобеловата си награда в тяхна памет. /БГНЕС